Landovský si přečetl svou hru v Dlouhé

11. březen 2004

Divadlo v Dlouhé otevřelo v tomto roce nový cyklus scénických čtení. Arest Pavla Landovského se stal druhou hrou čtenou ze scénáře a lehce rozvedenou do prostoru ve foyer divadla. Autor s místními herci text nazkoušel a také si v něm zahrál.

Příjemný večer si nečiní nárok být nazýván "inscenací", ale je důsledně nazýván "čtenou zkouškou". Přesto nejde jen o pouhé čtení dialogu. Načrtnuté postavy mají již pevné obrysy, vlastní dikci, mimiku i pohybový rejstřík. Pomocný sešit s textem, do něhož herci nahlížejí, rozhodně neruší. Důsledně se čtou scénické poznámky, které ovšem herci nakonec ne vždy ilustrují. Někdy vystačí s náznakem požadované akce. Příběh se odehrává na nízkém pódiu jen pro úzké komorní publikum a v jednoduché výpravě vypůjčené z fundusu Národního divadla.

Divadlo v Dlouhé

Arest zaznamenává jeden den v cele nápravného zařízení někdy v osmdesátých letech. Sejde se tu několik typů čekajících ve vyšetřovací vazbě. V pestrém rejstříku dominuje autobiografická postava Harryho Soumara, kterou v Dlouhé "přečetl" sám autor Pavel Landovský. Ten do role vtisknul autentickou nenucenost a uvolněnost starého "mazáka". Jeho Harry jako jediný "sedí" už čtrnáctý rok. Klíčovou postavou je však Ferdinand Vaněk, pro změnu divadelní otisk, jehož reálnou předlohou je osobnost Václava Havla. Je zde zřejmá návaznost na Havlovu aktovku Audience. Roli Vaňka čte a načrtává Tomáš Turek. Jeho postava má komické rysy: od intelektuálské nesmělosti po přehnanou slušnost a přehršel cizích slov, díky čemuž kontrastuje s drsným osazenstvem cely, zejména s dvěma asociálními Romy. Tomáš Turek mluví pomalu, své otázky váží. Soustavně (ale nenásilně) ráčkuje, pak se stává směšným i neustálé oslovování spoluvězně Harryho.

Pavel Landovský

V rodné slovenštině si zahrál cikána Laca Martin Veliký. Nelehkou roli hluchoněmého Maďara zvládl Martin Matejka. Jeho Elemer Matte buď tiše sedí, nebo boxuje a agresivně ohrožuje své okolí, nebo se hloupě směje. Celou hru komentuje Vypravěč (Magdalena Zimova). Dokonale oblečena do černé uniformy komisní úřednickou řečí popisuje a posunuje děj. K názornému ukazování předmětů používá obušek. V roli padělatele kuponů do tramvajenek soudruha Pejchla se představil Jiří Wohanka. Zlého bachaře Voňavku i hodného Blonďáka přečetl Čeněk Koliáš.

Arest se v Dlouhé četl pouze dvakrát. Ale již 19. března proběhne premiéra scénického čtení další Landovského hry Supermanka. Trilogii završí čtení hry téhož autora Protentokrát zbohatnem, které se uskuteční 6. května v divadle Kolowrat.

autor: mat
Spustit audio