Lahvování vín je v plném proudu. Podívejte se, jak při plnění lahví pomáhá mobilní linka

Tečkou za výrobou vína je jeho plnění do lahví. Právě v této podobě se většina vín dostává k zákazníkům. Platí to i pro první víno z letošní sklizně – svatomartinské. Podívejte se, jak takové lahvování probíhá v malém vinařství v Bulharech na Břeclavsku.

Výrobci svatomartinského vína musí vína co nejrychleji nalahvovat, opatřit etiketou s jezdcem na koni a poslat do obchodů a vinoték. Lahvovací linky proto jedou naplno.

Plnění mobilní linky prázdnými lahvemi

Finální fázi výroby svatomartinského řídí majitel vinařství Fuzgrunty Aleš Valluch. „Lahvujeme Müller Thurgau ve dvou šaržích – suchou a polosuchou. Potom Zweigeltrebe rosé a Malverinu a Johanniter. Dohromady něco přes šest tisíc litrů. Jsme malá rodinná firma a máme produkci kolem pětadvaceti tisíc litrů.“

Lahvovávní vín na mobilní lince v Bulharech

Petr Holec, který má na starosti plnící mobilní linku, popisuje technologii jejího fungování: „První operace je plnění linky prázdnými lahvemi. Láhev je pomocí dopravníkového pásu dopravena do vystřikovačky lahví. Ta je vystříknuta ozónovanou vodou filtrovanou, takže sterilní. Potom jde láhev do plniče vína. Další operace je uzavření korkovou zátkou nebo šroubovým uzávěrem nebo korunkovou zátkou.“

A celý tento proces, od vložení prázdné lahve do stroje po vytáhnutí plné láhve, trvá pouhou minutu.

Na otázku, zda se může stroj zaseknout nebo pokazit, odpovídá Holec: „Může, je to stroj. Obsluha ty menší zádrhele technického rázu řeší na místě, pokud se jedná o něco většího, tak musí dojet speciální technik. V ten den je dolahvováno.“

Zalahvovaná vína budou brzy na pultech obchodů a ve vinotékách
Spustit audio