Lafatu jsem udeřil, ale okopával mě jako brambory, brání se gólman Dukly

21. duben 2016

Dramatický, nepřehledný a hlavně sporný byl závěr ligového zápasu mezi fotbalisty Dukly a Sparty. Hosté z Letné zvítězili v dohrávce 19. kola 2:1 díky penaltě, kterou v nastavení nařídil rozhodčí Tomáš Kocourek po sérii diskutabilních momentů. Nejviditelnější bylo udeření sparťanského kapitána Davida Lafaty gólmanem Dukly Filipem Radou. Ten se ale brání tvrzením, že jen reagoval na Lafatovy fauly.

„Vysvětloval mi: Všechno, co se stalo předtím, jsem neviděl, až rukou na Davida Lafatu jsem viděl, takže červená. To jediné mi řekl,“ tlumočil slova hlavního sudího smutný hrdina okamžiku, gólman Dukly Filip Rada.

Nezapírá, že kapitána Sparty Davida Lafatu udeřil otevřenou dlaní, a uznává, že to byl zkrat, ale zároveň říká, co tomu předcházelo.

„Podle mě tři fauly najednou od Davida Lafaty, který mě tam okopával jako brambory. Já jsem v ten moment slyšel písknutí, a když jsem myslel, že je přerušená hra, reagoval jsem na Davida Lafatu.“

Jestli si Lafata počínal v souboji s Radou nedovoleně, sparťané hodnotit nechtějí – jako třeba obránce Jakub Brabec. „To je na posouzení rozhodčího. Každý chce získat balon a vstřelit gól,“ konstatoval.

Ani k prvnímu střetu Rady s Lafatou ale nemuselo dojít. Na začátku akce byla minimálně hraniční ofsajdová pozice sparťana Jiráčka, který si navíc při hlavičce pomohl proti domácímu Jurendičovi rukama.

Aby sporných situací nebylo málo, zasáhl následně míč do ruky obránce Dukly Štětinu, až pak se dostal k Radovi a přišel souboj s Lafatou. Sparťanský útočník se navíc po svém snažení získat balon ocitl v brance, kde ho také domácí gólman dlaní trefil.

Čtěte také

Proto se řešily ještě dvě sporné otázky. Jestli cestou k Lafatovi Rada s míčem v ruce nepřešel brankovou čáru, a neměl tedy platit gól, a jestli je možné nařídit penaltu za udeření hráče sedícího v brance.

„Ani nevím, jak je to vůbec správně posouzené podle pravidel, jestli se v takový moment penalta nařizuje, nebo ne,“ netušil ani záložník Sparty Bořek Dočkal.

Čtěte také

Trenér Dukly Luboš Kozel to hned označil za chybu rozhodčích, ale protože Rada v době úderu do Lafaty byl částí těla před brankovou čarou, šlo o zákrok penaltový. Vzhledem k předchozím přestupkům už k němu ale nemělo dojít.

Sporné situace řeší komise rozhodčích a pravidlová komise FAČR. Podle zjištění Českého rozhlasu tak zatím nebudou jejich členové výkon rozhodčího Tomáše Kocourka komentovat. Jisté je, že nebude pískat nejočekávanější duel jarní části ligy mezi Spartou a Plzní. Nominaci totiž dostal Miroslav Zelinka.

autoři: jpa , jsu
Spustit audio