Ladislav Stroupežnický: Naši furianti. Velká česká hra o nás samotných napříč generacemi a věky

8. leden 2023

Zvukový záznam představení činohry Národního divadla v Praze z roku 1953.  Účinkují Vladimír Leraus, František Smolík, Vítězslav Vejražka, Jarmila Krulišová a další.

Osoby a obsazení: Filip Dubský, starosta (Vladimír Leraus), Marie Dubská, jeho žena (Milada Smolíková), Václav, jejich syn (Josef Mixa), Petr Dubský, výměnkář (František Smolík), Jakub Bušek, první radní (Vítězslav Vejražka), Františka Bušková, jeho žena (Marie Ježková), Verunka, jejich dcera (Jarmila Krulišová), Martin, jejich syn (Václav Švorc), Matěj Šumbal, obecní výbor (Emil Bolek), Marie, jeho žena (Marie Burešová), Pavel Kožený, obecní výbor (František Kreuzman), Kašpar Šmejkal, obecní výbor (Theodor Stejcius), Valentin Bláha, vysloužilý voják (Otomar Krejča), Josef Habršperk, švec (Bohumil Záhorský), František Fiala, krejčí (Vladimír Řepa), Terezka, jeho žena (Míla Pačová), Krystýna, jejich dcera (Luba Skořepová), Kudrlička, učitel (Emil Konečný), Markytka (Marie Glázrová), závodčí četníků (František Velebný) a Marek, majitel hospody (Bohumil Machník)
Scénická hudba: Miroslav Ponc
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Režie: Zdeněk Štěpánek
Natočeno: v roce 1953 jako zvukový záznam představení činohry Národního divadla v Praze

Naši furianti – klasická realistická hra Ladislava Stroupežnického s podtitulem „obraz života v české vesnici o čtyřech dějstvích“ měla premiéru v roce 1887 v Národním divadle a od té doby se díky svým kvalitám stala součástí českého dramatického repertoáru. Prakticky každá divadelní generace se s touto komedií pokouší po svém vyrovnat.

Například inscenace Miroslava Macháčka v Národním divadle z roku 1979 patří k tomu nejlepšímu, co kdy na českých jevištích vzniklo. Velmi osobitě se s touto komedií vyrovnal také Petr Lébl v Divadle Na zábradlí v roce 1994. Do vesnice Honice (jejím předobrazem bylo Stroupežnického rodiště Cerhonice) na Písecku vás tentokrát zve stanice Český rozhlas Vltava. Ve Hře pro pamětníky uslyšíte zvukový záznam představení činohry Národního divadla v Praze z roku 1953 v režii herce Zdeňka Štěpánka. Poslechněte si jeho slova, kterými inscenaci uvedl: 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.