Ladislav Klíma: Edgar. V groteskním hororu se mezi milenecký pár vkrádá temný přízrak

22. srpen 2023

Poslední vydané dílo Ladislava Klímy z roku 1928 svým názvem odkazuje ke slavnému americkému spisovateli E. A. Poeovi. Zakladatel moderního hororu byl Klímovým oblíbeným autorem. Jednoaktovka Edgar, kterou pro rozhlas upravil dramaturg Pavel Minks, je perfektní ukázkou Klímovy tvorby i holdem světově proslulému předchůdci. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Pavel Minks
Osoby a obsazení: Edgar (Jiří Schwarz), Viktorie, jeho milenka (Simona Stašová) a Benedikt, jeho děd (Jiří Holý)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1993

Posluchač zastihne hlavního hrdinu Edgara s milenkou Viktorií. Záhy se ukazuje, že temným stínem jejich vztahu je Edgarův děd Benedikt. Přestárlý, zlomyslný, ale také velmi bohatý stařec pronásleduje Edgara i po své smrti. A nejen ve snech. Edgarovi a s ním i posluchači se rychle začne rozplývat hranice mezi snem a bděním, mezi realitou a fikcí. Právě odtud pramení hororová podstata příběhu.

Klíma jde však ještě dál a děsivou atmosféru typicky mísí s komičností. V tomto i jiných dílech je často fascinován kýčem. Výsledkem je hrůzná groteska. Toho si byli vědomi i dramaturg a režisér, když do prologu hry vetknuli Klímovu úvahu z novely Jak bude po smrti:

Myslím ostatně nesměrodatně v duši své kramářské, že směšnost a hrůznost jsou sestry, rub a líc jedné a téže věci: že kořeny vší hrůzy spočívají v mystériu komičnosti a naopak, že v nejhlubší hloubi směšnou jest jen hrůznost, jen každý strach; že svět jest jen bezedně hlubokou a féerickou hrůznou groteskou.
Ladislav Klíma

Reprízu vysíláme jako připomínku režijního umění výjimečného rozhlasového tvůrce Josefa Červinky, jehož dvacáté výročí úmrtí (23. 8. 2003) si v těchto dnech připomínáme. 

V Československém rozhlase začal Josef Červinka pracovat po návratu z britského exilu v roce 1947 nejprve jako herec, později i jako režisér. V padesátých letech byl jako kosmopolita a bývalý spolupracovník BBC z rozhlasu vyhoštěn. Naštěstí pro tuto instituci byl po čase zase přijat zpět. Do rozhlasu se tak na dlouhá léta (vlastně na celý život) vrátil vzdělaný, moudrý a talentovaný tvůrce, jehož přínos spočíval nejen v citlivém a moderním pojetí režijním, ale také ve schopnosti „otvírat okna do světa“ i v letech přejících spíš uzavírání.

autoři: Hynek Pekárek , Gabriela Míšková
Spustit audio

Související