Labyrint světa a ráj divadla

21. červen 2003

Pražské Quadriennale je největší mezinárodní soutěžní výstava scénografie a divadelní architektury na světě. Od 13. do 29. června probíhá na pražském Výstavišti pod názvem Labyrint světa a ráj divadla již jeho 10. ročník.

Scénické návrhy, kostýmy, modely divadelních budov a jejich interiérů, makety divadelních jevišť, fotografie i multimediální instalace se světelným a zvukovým designem představují tvorbu scénografů, architektů, výtvarníků, divadelníků i studentů příslušných specializací z více než padesáti zemí světa. Soutěžit budou vystavovatelé o Zlatou trigu - hlavní cenu, kterou v uplynulém ročníku získala česká expozice.

Sekce Divadelní architektury

Quadriennale má dvě soutěžní sekce - národní expozice a expozice divadelní architektury - a jednu nesoutěžní. V ní se pod heslem Umění a interakce představují jednotlivé scénografické školy a probíhá mezinárodní projekt OSISTAT Scenofest, v jehož rámci se účastníci i návštěvníci výstavy setkají a budou moci diskutovat s předními světovými scénografy a režiséry - například s Christophem Marthalerem a Annou Viebrockovou či Brookovým spolupracovníkem Jeanem-Guyem Lecatem.

Největší atrakcí by mělo být Srdce PQ. Profesor Columbijské univerzity Arnold Aronson o něm napsal: "Ve střední hale Průmyslového paláce, dříve rezervované pro retrospektivy, historické přehlídky a tematické výstavy, vytvořila mladší generace scénografů dynamické smyslové centrum, místo pro interaktivní výstavu, pro interdisciplinární představení a oslavu smyslů pomocí hry: Srdce PQ. Srdce, honosící se mezi jinými objekty i Věží vůní, Věží dotyků a Alchymistickým barem, se pokusí diváky vtáhnout a zapojit do karnevalu smyslů."

Model 3 D Srdce PQ

Pro ty, kteří budou mít zájem Pražské Quadriennale navštívit, dodejme, že 23. červen je na Výstavišti Dnem otevřených dveří - s volným vstupem.

autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.