Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

5. únor 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejíž obsah najdete také na našem webu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RUBRIKU V AUDIU!

Už sedm milionů dolarů pomohla sehnat na pomoc postiženým AIDS organizace Red Hot. Jejich kompilace Red Hot + ... zatáhly do této bohulibé činnosti zástup hudebních veličin. Po sedmileté pauze navazuje na aktivity Red Hot vydavatelství 4AD s luxusní dvoudiskovou kompilací Dark Was The Night s takovými hvězdami, jako jsou Feist, Beirut, Bon Iver, Sufjan Stevens, Arcade Fire nebo Antony. CD vychází 17. února!

00859841.jpeg

"Kdybych věřil na reinkarnaci, tak bych se chtěl vrátit na svět jako ryba. Myslím si, že ryby prožívají spokojený život," prozradil v rozhovoru pro únorový Uncut dubový veterán Lee "Scratch" Perry.

David Bowie byl také vyhlášen magazínem Zimbio.com pátou nejvlivnější osobností v oblasti módy, když byl předstižen pouze významnými módními návrháři a průkopníky, jako jsou Levi Strauss, Coco Chanel nebo Louis Vuitton.

Vlastními slovy appalačský post-punkový solitér Bonnie "Prince" Billy přichystal na březen novou desku Beware!. Poprvé nahrával uprostřed šňůry a výsledek prý náladou připomíná Off The Wall Michaela Jacksona. No potěš Pán Bůh!

00750820.png

Čtrnáct dní před vydáním devátého sólového alba Years of Refusal se před svými padesátými narozeninami neváhal Morrissey se svou doprovodnou kapelou zvěčnit v Adamově rouše. Nejchoulostivější místa pánové decentně zakryli sedmipalcovými vinyly. Tomu říkám podpora nedávno téměř mrtvého druhu nosiče.

Asi to s tím hudebním průmyslem není zas tak špatné. Svůj label založil i nejznámější cestovatelský časopis National Geographic. Teď už zbývá pouze Ohníček a Mateřídouška.

Velký malý muž Frank Black založil novou kapelu Grand Duchy se svojí ženou Violet Clark. Přestěhovali se z amerického Oregonu do evropského Lucemburku (prý obsese mikrostáty) a už brzy vydávají desku Petit Fours. Styl? Garage Rock Synth Chick Non-Stop Erotik Poussez-Poussez Dominion!

Nenáviděná i do nebe vynášená Scarlett Johansson po loňském rochnění se ve zpěvníku Toma Waitse evidentně listovala se zájmem pozůstalostí Jeffa Buckleyho a výsledkem je Last Goodbye, cover, u kterého blog Stereogum lakonicky prohlásil, že nejhezčí na něm je to, že je o dvě minuty kratší než originál.

00022705.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio