Kvůli ptačí chřipce musela firma Zephyr odložit investice

16. březen 2018 12:10
Zprávy

Rok od likvidace chovu kvůli ptačí chřipce se firma Zephyr Františkovy Lázně vrací k běžné produkci. Náhrady od státu ale nepokryly veškeré škody, které společnosti vznikly. Musela tak odložit investice do zlepšení chovných podmínek, řekl jednatel firmy Jiří Vacek.

V prvních březnových dnech 2017 hasiči a veterináři zlikvidovali na farmách společnosti Zephyr v Klesti u Chebu a Poustce u Františkových Lázní asi 35 tisíc kusů drůbeže. Šlo tehdy o největší likvidaci nakažené drůbeže v Česku.

Firmě, která chová kuřata, kachny a krůty, tím vznikla ztráta přes pět milionů korun. První problémem byla délka ochranných opatření po likvidaci chovu. Kvůli nim musela společnost vynechat tři turnusy výkrmů. A ačkoli ministerstvo zemědělství chovatelům poskytlo náhrady, část požadavků, konkrétně ušlý zisk, firmě neproplatilo.

„Ta ztráta, která vznikla ptačí chřipkou, byla z 86 procent kryta náhradou ministerstva zemědělství. A tím pádem jsme nemohli provést investice do výkrmu zvířat, které jsme měli naplánované. Ale nebyla postižena vlastní výroba a pro rok 2018 pokračujeme ve výkrmu a odchovu zvířat tak, jak jsme měli naplánované," shrnul Vacek.

Epidemie ptačí chřipky zasáhla v roce 2017 celou Evropu. Podle údajů Státní veterinární správy bylo na území České republiky postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže.

Virus byl ve stejném období potvrzen také u 51 volně žijících ptáků v celkem 13 krajích. Muselo být utraceno téměř 100 tisíc kusů ptáků a zlikvidováno 115 tisíc kusů vajec.

Poslední ohnisko v malochovu drůbeže v Poseči na Karlovarsku bylo vyhlášeno 22. března 2017. Od tohoto data již žádné nové potvrzení nákazy v chovu nebylo.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio