Kvůli loňskému výbuchu v poličských strojírnách stíhá policie tři lidi

17. leden 2018 10:55

Policie obvinila tři lidi kvůli loňskému  výbuchu v poličských strojírnách. Jsou to zaměstnanci firmy, která zajištovala výrobu výbušnin v jedné z výrobních hal v době exploze.

Obviněným hrozí trest dva až osm let vězení, řekl policejní mluvčí Ondřej Zeman: „Při výbuchu tovární haly došlo ke zranění 12 zaměstnanců, z toho dvou těžce. Při následném zásahu došlo ke zranění sedmi hasičů. Vzniklá škoda přesáhla 25 milionů korun. Obviněným  hrozí trest v rozsahu od dvou do osmi let nebo peněžitý trest.“

Výbuch způsobila trhavina tritol, která byla součástí munice. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál, což způsobilo sérii výbuchů. Škoda už krátce po něhodě byla odhadnuta na desítky milionů korun.

„Tritol tvoří náplň jednotlivých druhů munice, je to část, co způsobuje explozi. Firma provádí delaboraci vojenských materiálů, z jednotlivých nábojů munice získává výbušné látky, tritol se následně zpracovává v civilním využití," vysvětlil mluvčí Českého báňského úřad Bohuslav Machek. Delaborace jsou kroky vedoucí ke zničení munice.

Situace po výbuchu je znázorněna na interaktivní mapě:

autoři: wol , pta , red
Spustit audio