Kůrovec srazil cenu dřeva, lesníci na Chrudimsku omezují těžbu

6. srpen 2018 08:10

Lesníci na Chrudimsku přestávají kácet kvůli nízkým výkupním cenám dřeva. Situaci na trhu výrazně ovlivnila likvidace následků kůrovcové kalamity v jiných částech republiky. Proto se radši některé radnice rozhodly počkat a pilky prozatím dřevorubci pověsili na hřebík.

Těžbu zastavili v Chrasti. Naplánovanou těžbu v městských lesích radnice úplně škrtla. Dělníci zpracovávají jenom to, co musí - tedy stromy napadené škůdci, nebo třeba poškozené větrem a uschlé kusy.

Za současných podmínek by se podle lesního správce Michala Voráče další těžba nevyplatila: „Je problém i s odbytem dřevní kulatiny. Ty ceny jsou tak nízké, že budeme těžit až v době, kdy snad bude ta cena na výši, jako byla před kalamitou.“

Těžbu omezila i Chrudim

Chrudimské městské lesy zredukovaly těžbu na minimum. Podle ředitele společnosti Zdeňka Odvárky je propad cen velmi citelný. Zatímco před kalamitou platily pily za kůrovcové dřevo asi 1700 korun za kubík, teď nabízejí tisícikorunu. V Chrudimi proto stejně jako v Chrasti kácejí jen to, co je opravdu nutné.

V lesích u Chrudimi můžete narazit na xylofon nebo kolo štěstí

Městské lesy Chrudim

Z lesů na Podhůře u Chrudimi se stala velká herna. Můžete si tam zatočit kolem štěstí, zkusit si tipnout, jak vypadá datlí hnízdo, nebo zahrát na obří xylofon. Lesníci obnovili a vylepšili stezku, která má návštěvníky pobavit a zároveň je něco naučit.

Lesníci v Chrasti počítají s tím, že tento rok do nějakého většího kácení nepůjdou. Zdeněk Odvárka z chrudimských městských lesů to vidí podobně, ale firma potřebuje vydělávat, takže se podle něj situace může na podzim změnit. Dřevorubci si ale budou nejspíš vybírat hlavně jiné druhy než smrk, které jsou ceněné trochu lépe.

Spustit audio