Kultura v době korony ve 12 týdnu. V Německu se na poli kultury začíná leccos dít – alespoň to na první pohled tak vypadá

11. červen 2020

Některá divadla nastartovala omezený program, kina promítají, koncerty se pořádají zatím jen v miniformátech v parcích a zahradách. A co se jinak děje na poli kultury, o tom referuje Eva Novak.

Někteří to nazývají lockdown, jiní shut down – označení nemění nic na faktu, že postupná omezování v Německu začala 16. března. Nyní jsme v opačném procesu, už třetí týden jsme na cestě aktivování původně omezeného. Mnozí pozorují s obavami rychle se zaplňující obchody, náměstí, pěší zóny, trávníky v parcích. K tomu přistupují masové demonstrace proti rasismu, podnícené nedávnou smrtí George Floyda. V tzv. Silent Demos stojí stovky lidí těsně vedle sebe, jen někteří mají roušky. Počet nakažených se ale nezvyšuje, naopak klesá.

V Berlíně zatím položili základní kámen pro stavbu pamětníku znovusjednocení. Třicet let po pádu Berlínské zdi se konečně začíná realizovat. Houpačka (Wippe) – tak se bude obrovská podlouhlá mísa jmenovat – je koncipovaná tak, že na ni bude možno vstoupit. Váha 30 návštěvníků ji může naklonit – předpokladem je, že se dohodnou a vydají se stejným směrem. Tedy něco jako malé sjednocení. Houpačka bude stát v centru města proti Humboldtově muzeu.

Přebal knihy Anja Rützel: Schlafende Hunde

A poprvé v životě vidím fronty před knihkupectvím – mohou do něj vstoupit jen tři čtenáři. Držím v ruce útlou knížku a už ji nepustím. Na obalu kresba psa rasy Corgi – to jsou ti, které má anglická královna, doplňuje můj knihkupec. Titul knihy: Schlafende Hunde (Spící psi) je jistě narážka na přísloví „psy, kteří spí, nemá člověk budit“, jinými slovy, nechte vše tak, jak to je. 

Podtitul knihy: známé osobnosti a jejich psi, deset milostných příběhů. Už na druhé stránce jsem dojatá a na dalších se usmívám, třeba když čtu o Picassovi a jeho jezevčíkovi Lumpovi, o Freudovi, o Wagnerovi, Churchillovi, Peggy Guggenheimové a ano, i o anglické královně a jejích psech. Elisabeth II. vstupuje každé odpoledne do paralelního světa: na koberce rozloží její poddaní gumové pásy a královna osobně servíruje svým psům do chromových misek maso, které zalévá omáčkou podle vlastního receptu. To dělá po desetiletí. 

A Sigmund Freud tvrdí, jak jednoduché je mít rád psy – proč? Protože nejsou lidé. Anja Rützelová píše o obou rasách s respektem o lidské i o psí. Díky ní jsem zapomněla na koronu a uvědomila si, že psi a láska k nim mění tzv. celebrity nazpátek v lidi. 

Anja Rützel: Schlafende Hunde
Berühmte Menschen und ihre Haustiere – zehn Liebesgeschichten. Kiepenheur & Witsch, 6/ 2020

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související