Kuchyňské umění a kultura stolování ve Vídni
"Lidé jedí od vynálezu kuchařského umění dvakrát více než vyžaduje příroda", stěžoval si Benjamin Franklin, jeden ze zakladatelů Spojených států pokaždé, když byla řeč o kuchařkách. Může mít pravdu. Jenže právě kuchařky přinesly onu rozhodující rozmanitost do jednotvárnosti vaření. A právě kuchařka udělala z vaření umění a umožnila vzestup kuchařských umělců.
Z tohoto důvodu Rakouská národní knihovna prezentuje v rozsáhlé výstavě nejstarší a nejvzácnější kuchařky své sbírky. Výstava začíná středověkými kuchařkami, jako například kuchařským rukopisem kláštera sv. Doroty z roku 1400. Právě kuchařky z této doby překvapují svými recepty, které jsou na jedné straně plné fantazie a na straně druhé občas poněkud děsivé. Některé velkoryse zdobené rukopisy navíc poskytují písemné i obrazné informace o povaze a přípravě tradičních a exotických přísadách.
Vynález knihtisku dopomohl kuchařkám k jejich nezadržitelné slávě. Například bohatě ilustrovaná renesanční kuchařka papežského kuchaře Bartolomea Scappiho nebo kurfiřtského dvorního kuchaře Marcuse Rumpolda určitě patří k nejpůsobivějším příkladům renesance. Kuchařky z dob baroka se věnují nejrafinovanějším nápadům pro tehdejší kulturu stolování. Naproti tomu nesčetné množství kuchařek z 19. století představuje pestrost kulinářského státu mnoha národů, kterým tehdejší Rakousko bezpochybně bylo.
Výstava se věnuje i kuchařkám o zdravé výživě, o koření a způsobu zavařování. Nechybí ani témata jako jsou kuchyň jako pracoviště, jídlo jako lék a zároveň jed, globalizace v oblasti vaření, či kuchyňské rituály - umění krájení masa či dekorativní skládání ubrousků.
Kuchyňské umění a kultura stolování ve Vídni
Kulinářské svědectví z Rakouské národní knihovny
28. 4. - 31. 10. 2006
Slavnostní síň Rakouské národní knihovny, Josefsplatz 1, A-1010 Wien
Tel.: +43-1-534 10-464, -261, www.onb.ac.at
otevřeno út - ne 10-18, čt 10-21