Který z nich vyhraje? Mladí houslisté a cembalisté soutěží na Pražském jaru

11. květen 2017

Letos po 69. se sjeli do Prahy změřit síly ve třech kolech mladí houslisté a cembalisté. Finálová vystoupení můžete poslouchat na stanici Vltava.

Nápad uspořádat mezinárodní soutěž při Pražském jaru pochází od Rafaela Kubelíka. Poprvé se soutěž konala v roce 1947, čestné předsednictví soutěže převzal Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí. Porota byla tehdy velice přísná a hlavní cenu, vystoupení na závěrečném koncertě festivalu s Českou filharmonií a možnost hrát na Stradivariho houslích Emperor z pozůstalosti Jana Kubelíka, neudělila.

Dnes se soutěží v šestnácti oborech, které se střídají podle určení stálé soutěžní komise. Od roku 1994 objednává Pražské jaro povinné skladby od významných českých autorů (letos od Davida Lukáše pro houslový obor a od Petra Wajsara pro hráče na cembalo). Tato tradice zároveň podporuje propagaci české soudobé hudby.

Mezi laureáty uplynulých ročníků nalezneme řadu umělců světové úrovně. Stali se jimi například James Galway (flétna), Natalia Gutman (viloncello), Michel Becquet (trombon), Jean-Louis Capezzali (hoboj) nebo mezzosopranistka Dagmar Pecková.

V letošním ročníku soutěže Pražského jara se mezi mezinárodní konkurencí uchází o přízeň poroty osm kandidátů z České republiky pro obor housle a sedm českých kandidátů v oboru cembalo. Finále oboru housle uspořádané „na paměť Josefa Suka" se bude konat ve Dvořákově síni Rudolfina, o nejlepším cembalistovi se rozhodne v Sále Martinů na HAMU.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.