Který film letos vyhraje?

3. prosinec 2002

Evropské filmové ceny, které můžeme vnímat jako důležitou - a nám samozřejmě bližší - protiváhu americkým Oscarům, budou letos udělovány v Římě. Již téměř tradičního průvodce ceremoniálu, veselého britského tlouštíka Mela Smithe, doplní jedna z nejzářivějších současných hvězdiček - Asia Argentová, kterou nyní můžeme vidět na plátnech našich kin v thrilleru xXx.

Z děl, která soutěží o titul nejlepšího evropského filmu, již čtyři známe (8 žen, Mluv s ní, Blafuj jako Beckham v hrané sekci, Ptačí svět jako dokument) a další spatříme na začátku příštího roku - finský snímek Akiho Kaurismäkiho Muž bez minulosti. Jaká je tématika těchto snímků? Vesměs se odehrávají v současnosti, zabývají se různě narušenými vztahy mezi lidmi - a většinou volí svérázné zápletky, plné bizarních nápadů, nečekaných zvratů a někdy i kriminálních záhad.

Ozonova vražednická tragikomedie 8 žen vyniká spojováním zdánlivě neslučitelných prvků: do příběhu vzájemně se podezírajících hrdinek znenadání vpadají muzikálové výstupy, které dávají na srozuměnou, že s onou vážností to není tak žhavé. Tento film jednoznačně vede v počtu nominací - o herecké ocenění se dokonce bude ucházet kolektivně celé osazenstvo, skládající se ze samých hvězd francouzské kinematografie. Španělský režisér Pedro Almodóvar ve filmu Mluv s ní řeší osudy dvou mužů, starajících se o zcela bezvládné a navíc bezvědomé ženy, s mnohdy šokujícími vsuvkami. Nápad s ukázkou ze (smyšleného) němého filmu, jehož protagonista nečekaně mizí tam, odkud ostatní na svět přicházejí, určitě uvízne v paměti. Anglická komedie Blafuj jako Beckham přesvědčuje, že i dívčímu fotbalu se může dařit, i když se potýká s týmiž problémy jako ten mužský. A francouzský dokument Ptačí svět není třeba představovat - úchvatné záběry z ptačích transkontinentálních tahů uchvacují nebývalou dokonalostí, kamera se doslova pohybuje současně s hejnem ptáků a je schopna zachytit každou změnu v napřažení křídel.

8 žen

O titul nejlepšího režiséra se bude ucházet osm tvůrců vesměs známých jmen. Samozřejmě nechybí Pedro Almodóvar, ocenění by si zasloužil i Andreas Dresen za velice hořkou tragikomedii Láska na grilu, avšak největší pozornost jistě vzbudí dva přední angličtí tvůrci Mike Leigh a Ken Loach, kteří nelítostně zkoumají, kam vede ztráta zábran a svědomí. Věřím, že jejich snímky Všechno nebo nic a Sladkých šestnáct si najdou cestu i do našich kin. Vedle těchto otřesných výpovědí totiž blednou všechny vyumělkované experimenty. Však také protagonisté obou těchto děl, jak Timothy Spall, tak Martin Compston, jsou plným právem nominováni na herecké ocenění.

Blafuj jako Beckham

Nakonec zbývá ještě dodat, že z českých luhů a hájů bohužel není zastoupeno vůbec nic. A úplně na závěr si ještě připomeňme, že vítězství v Evropských filmových cenách skutečně odráží umělecké hodnoty. Ostatně v loňském roce excelovala Amélie z Montmartru.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.