Které filmy z nové nabídky kin byste si neměli nechat ujít? Rozhodně Blízko a Piargy!

9. leden 2023

Do české distribuce vstupují dva výrazné filmové počiny, které byste neměli opomenout. Oba jsou natočeny s citem pro obraz a velké plátno, takže nejlepší zážitek nabídne jejich sledování v kině.

Snímek Blízko natočil režisér Lukas Dhont v belgicko-nizozemsko-francouzské koprodukci. Naše pravidelná spolupracovnice, filmová kritička Alice Aronová vyzdvihuje sílu a přesvědčivost příběhu, gradaci scénáře a silné finále. Současně se sklání před výkonem dvou mladých herců – Edena Dambrina a Gustava de Waeleho, kterým předpovídá velkou budoucnost. Připomeňme, že snímek vyslala Belgie do bojů o Oscara. 

Naši kinematografii zastupuje mezi aktuálními premiérami slovensko-český film Piargy. Jde o baladické drama režiséra Iva Trajkova, jehož předlohou je povídka dnes pozapomenutého slovenského spisovatele Františka Švantnera. Příběhu z 30. let 20. století podle recenzentky Jany Podskalské dominuje silná ženská hrdinka, která tak trochu připomíná naši Divou Báru. Podskalská vyzdvihuje herecký výkon Judit Bárdos v hlavní roli, jedním dechem ale dodává, že silné a vzácně vyrovnané je celé herecké obsazení. A chválí i černobílý formát, který příběhu sluší. 

autoři: Jana Podskalská , Alice Aronová , Tomáš Pilát
Spustit audio

Související