Kryštof - popík, který neurazí

22. leden 2003

Skupina Kryštof se v loňském roce zařadila mezi nejoblíbenější tuzemské kapely, její debut Magnetické pole k nejprodávanějším albům v České republice a skladby Ženy a Lolita k nejhranějším písním v rádiích. Klíč k těmto úspěchům lze nesporně hledat v atraktivní image zpěváka (a herce) Richarda Krajča, namíchané z klukovské romantiky i rebelského vzdoru.

Bylo by však velmi neprozíravé nahlížet na Krajčovu kapelu jako na další z umělohmotných výrobků domácího hudebního showbyznysu. Kryštof patří spíš mezi neurážející "nový český pop", mezi formace, jako jsou Ready Kirken, Mig 21 nebo Chinaski, schopné předvést se i naživo. Z uvedených kapel se však s Kryštofem může poměřovat jen posádka Migu.

Richard Krajčo, mj. držitel Ceny Alfréda Radoka za roli Hamleta v ostravském Divadle Petra Bezruče, je nejen "tváří" Kryštofa, ale také autorem drtivé většiny repertoáru skupiny. Není divu, umí napsat chytrou písničku i vkusný text. Ale Kryštof, to není jen Krajčo - stačí zajít na kterýkoli koncert a většině návštěvníků musí svitnout, že bez baskytaristy Nikolaje Arichteva nebo suverénní dechové sekce by muzika Kryštofa nebyla tak kompaktním celkem. Kdo však na koncerty nechodí, nikdy to nezjistí - alba totiž kapelu prezentují spíš jako doprovodný band Richarda Krajča. Zcela evidentní to bylo na Magnetickém poli, v menší míře, ale stále ještě patrné je to i na na druhém albu skupiny Kryštof, nazvaném V siločarách.

Richard Krajčo

Jedenáct nových písniček víceméně kráčí ve šlépějích svých starších sestřiček z Magnetického pole. Nabídl-li Kryštofův debut tři, čtyři vskutku velké hity, dá se očekávat, že album V siločarách bude stejně úspěšné. Rádia nás už nyní masírují výtečnou písní Obchodník s deštěm, ale v těsném zástupu za touto, v refrénu brilantně vypointovanou skladbou, můžeme zahlédnout další, hitovými ambicemi přímo obtěžkané kousky - Básníř, Moře v hoře, Tramvaje, onaNe. Přitažlivost (nejen) zmíněných písniček je dána také pečlivou prací na jejich zvuku a aranžmá, za kterou je cítit producenta Dušana Neuwertha.

V Česku, kde na inteligentní pop hned tak nenarazíte, může skupina Kryštof působit jako zjevení. Doufejme, že jí nápady dlouho vydrží.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.