Krvák v kultivované formě

28. březen 2003

Ochotnický divadelní spolek Filigrán z Litomyšle je již pověstný svou inscenací Váchalova Krvavého románu. Hraje již od roku 1997 a stále mu neubývají příznivci. Ve dnech 14. a 15. 3. se spolku podařilo naplnit k prasknutí Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a rozesmát sál tak, jako se to obvykle daří i domácím. Ostatně i způsob hraní byl v mnohém podobný, ač Cimrmanovci si již na ochotničinu spíše hrají, zatímco Filigráni ji mají vrozenu. (Ovšem v dobrém slova smyslu.)

Sama inscenace nemá žádnou pevnou stavbu a žádný vývoj. Je to spíše sled scén inspirovaných Váchalovým textem a především naplněných spoustou písní, jejichž texty jsou vtipně montovány na slavné písně pop music, klasiky i lidovek. Navíc je inscenace nasycena spoustou drobných gagů a špílců hereckých, ale hlavní slovo má slovo a absurdně drastické situace.

Krvavý román

Myslím, že i každý nepřítel násilí a krváků všeobecně musí uznat, že zde teče vtipná krev, jejíž přemrštěnost je tím pravým důkazem, že není myšlena vážně a že je částečně i parodií na tu krev, co vytéká z našich obrazovek.

A na závěr, jako přídavek, drobný zážitek. Když diváci dotleskali herce až ke zpěvní děkovačce, zazpívali tito píseň z hampejzu "Tolik peněz nemáte", načež jim z publika odpověděla notná sprška drobných mincí. Děkovačka se zkrátka zvrtla v podivný a krásný happening. Ale hlavně nekrvavý.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.