Kruh ETC... se uzavírá

23. říjen 2004

Není to tak dávno, co na těchto místech vyšla recenze letošní, v pořadí desáté desky Vladimíra Mišíka a ETC... - Umlkly stroje. Není to jediná kulatina, která se k této legendě domácí bluesové scény letos vztahuje. V rámci turné, které kapela právě absolvuje po celé republice, slaví ETC... mimo jiné 30 let existence.

Přesné datum vzniku ETC... neexistuje. Koneckonců, ani jiné vztahy než ty kapelové nezačínají na den přesně. Jisté je jen to, že někdy v roce 1974 zažil Vladimír Mišík - dříve například jako člen Flamenga - první koncert se svým novým, dnes by se řeklo projektem. Touha osamostatnit se a dělat si věci více po svém, se mu v ETC... každopádně realizovala. I za cenu, že muzikantská skladba ETC... prošla za tu dobu nejednou výraznou změnou.

Vladimír Mišík

V minulých dvou letech jako by se však kruh začal uzavírat. Když ustala bouře ve výměnách na hudebnických postech, zjevila se podoba, která by pamětníkům mohla být proklatě povědomá. Po dlouhých letech se do ETC... vrátil jeden ze zakládajících členů Jan Hrubý s houslemi, jako Fénix z popela vyvstala i rytmická sekce dvou Jiřích - Zelenky a Veselého, korunku všemu dodal návrat kytaristy Petra "Kulicha" Pokorného. Ze staré gardy tak zůstal pouze František Skála, hráč s patrně nejvíce odslouženými lety v ETC...

A k pomyslnému dokroužení zpět k začátkům přispěla i aktuální nahrávka Umlkly stroje. Ta, jak bylo možno zaznamenat na stránkách Českého rozhlasu nedávno, je zvukem, aranžemi i strukturou skladeb nejpodobnější právě prvním deskám, kořenům, ze kterých ETC... vyrostlo. Jeden ze zásadnějších křtů novinky proběhne již tuto neděli 24. 10. v pražském Paláci Akropolis. Do své domovské Malostranské Besedy by se totiž soubor, který má v posledních měsících našlápnuto jako za starých časů, na tak významnou událost se všemi příznivci nevešel. Takové události by se vynechávat neměly, už proto, že nemají v minulosti ani v budoucnu obdobu.

Oficiální stránky ETC...

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.