Kronos Quartet update. Co stihli apoštolové postmoderní dramaturgie za posledních deset let?

4. květen 2023

Hned na dva koncerty se k nám vrací americký Kronos Quartet – smyčcové kvarteto, které od sedmdesátých let hledá progresivní dramaturgii, objednává nové skladby, rozhlíží se po různých světadílech. Svým rozkročením mezi mnoho různých hudeb se stal Kronos Quartet velkým apoštolem postmoderny. 

Nyní vystoupí v Brně na Jazzfestu, to bude 9. května, a ve středu 10. pak v pražském kostele U Salvátora, společně s Vojtěchem a Irenou Havlovými.

Co kvartet primaria Davida Harringtona provádí v posledních deseti letech, tedy v páté dekádě své existence? Odpověď nevyhnutelně přináší dost rozmanitou hudbu: spolupráci s triem Da Kali z Mali, íránskými zpěvačkami na podmanivém albu Placeless i s Tanyou Tagaq a dalšími reprezentanty Inuitů z kanadské Arktidy.

Kronos se silně napojuje i na americká společensko-politická témata a moderní historii. Proto natáčí poctu nestorovi folku a aktivistovi Petu Seegerovi, nebo monodrama meditující nad americkou brutalitou ve vietnamské válce, operu My Lai. Stíhá ale také pozvednout hlavu k obloze a prolnout zvuky vesmíru, zachycené agenturou NASA, s novými skladbami báječného minimalisty, psychedelika a svobodného ducha Terryho Rileyho.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související