Kroměříž začne bourat domy v problémové lokalitě Račín. A řeší nepořádek u ubytovny

9. únor 2018 14:05

Kroměřížská radnice už má demoliční výměr na domy v problémové lokalitě Račín. Bourání prvních tří ze šesti budov by mohlo začít zhruba v polovině roku.

V Račíně žije sedmnáct rodin. Vedení města je dalo sestěhovat do tří domů. „Radnice tam plánuje v příštích letech vybudovat komplex pro bydlení seniorů,“ řekl lidovecký místostarosta Pavel Motyčka.

Na demolici postupně naváže bourání dalších tří bytových domů, které jsou ještě obydlené. Podle Motyčky v nich nyní žije 17 rodin. Mnoho z jejich členů však dluží městu peníze na nájemném.

Některé lidi čeká exekuce

"Jsou mezi nimi i dlužníci, jejichž dluh přesahuje 150 000 korun," řekl místostarosta.

Někteří lidé se pravděpodobně přestěhují do bytů v jiných částech Kroměříže, chronické neplatiče nájemného čeká exekuční vystěhování.

Račín byl problematický dlouhá léta, spory mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů prakticky neutichaly. Nejvíc se vyostřily v roce 2013, kdy se dokonce uvažovalo o stavbě zdi, která by obě skupiny oddělila. K tomu ale nakonec nedošlo.

Problémová ubytovna

Radnice řeší i další místo, kde jsou problémy s chováním lidí.

Rekordních sto padesát výjezdů totiž měla loni kroměřížská městská policie v ubytovně Děvín na Albertově ulici. Ve zhruba sto třiceti bytech tam žije několik stovek lidí.

Strážníci řešili i trestný čin ublížení na zdraví, nebo napadání mezi jednotlivými obyvateli. Kroměřížská radnice chystá opatření, která by situaci na Děvíně zklidnila. Ještě během února svolá lidovecký místostarosta Pavel Motyčka pracovní jednání.

autor: pes
Spustit audio

Související