Kroměříž investuje nejvíc peněz za deset let. Nejdražší bude oprava klubu Starý pivovar

22. prosinec 2017 12:54

Kroměříž chce v příštím roce dát na investice sto třiatřicet milionů korun. Počítá s tím schválený rozpočet města. Jde o nejvyšší částku za posledních deset let.

Nejnákladnější investicí bude rekonstrukce klubu Starý pivovar. „Ta bude stát devatenáct milionů korun,“ řekl Jaroslav Němec, kroměřížský starosta za hnutí ANO.

Radnice už v roce 2014 za osm milionů korun opravila suterén objektu, kde vznikla Expozice Karla Kryla. Nyní se připravuje rekonstrukce nadzemních podlaží.

V budově budou vybudovány nové rozvody vody, kanalizace, topení, elektřiny i vzduchotechniky. Při opravě bude vytvořen nový vstup do budovy z ulice Prusinovského s rampou v chodníku pro vozíčkáře. Šatny a nové sociální zázemí pro návštěvníky stavbaři vybudují ve druhém nadzemním podlaží, kde budou vybourány dřevěné konstrukce balkonu včetně schodiště.

Památkově chráněná budova Klubu Starý pivovar byla postavena koncem 16. století majiteli kroměřížských šenkovních domů, kteří v těsném sousedství radnice vybudovali pivovar. Pivo se tu ale už dávno nevaří, objekt slouží kulturním akcím.

Kroměřížská radnice plánuje na příští rok investice za 132,7 milionu korun. Rozpočet, počítá s příjmy 600,4 milionu a s výdaji 662,9 milionu korun. Schodek téměř 62,5 milionu korun město pokryje prostředky ušetřenými v minulých letech.

Na jedenáct milionů korun přijde oprava náměstí Míru, šest milionů korun město vyčlenilo na opravu povrchu v polovině Vodní ulice a pět milionů na parkovací dům na rohu ulic Havlíčkova a Velehradská. Další peníze půjdou například do škol, hřišť, chodníků a komunikací.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související