Kroky, šplouchání nebo vrzání parket umí francouzský mistr zvuku vykouzlit na počkání

Zima už skoro klepe na dveře, ve Francii ale právě dokončují česko-slovensko-francouzský animovaný snímek Ahoj léto! Ve studiu v Nantes k němu teď natáčejí zvukové efekty. Asi byste se divili, co všechno se dá dělat s prostěradlem nebo s páskou z videokazety! Ruchaři i mistři zvuku totiž slyší za každým předmětem to, co normální smrtelníky ani nenapadne.

Nejsme sice na pláži v Saint Tropez, ale hudba z kultovního filmu přináší i sem do studia v Nantes na západě Francie úplnou letní atmosféru. Dokončuje se tu krátký animovaný snímek Ahoj léto! česko-slovenského režisérského dua Veroniky Zacharové a Martina Smatany.

Geoffroy předvádí, jak zvukaři simulují zvuk kroků

Ve studiu má teď ovšem hlavní slovo zvukový mistr Geoffroy Cantou-Carrassoumetem, specialista na nejrůznější ruchy a šumy.

„Herci ve filmu sice nemluví konkrétním jazykem, ale dělají zvuky pusou, třeba mlaskají nebo funí. Jsou tam i různé šumy, jak na něco sahají, když se pohybují, otáčejí nebo když chodí,“ popisuje, na čem právě pracuje.

Parkety, nebo futrál od houslí?

„Když potřebujeme zvuk chůze po betonu, necháme je dupat po téhle desce. Ve studiu máme bazének s vodou, který nám simuluje různé šplouchání. Anebo chůze v listí – k tomu nám skvěle poslouží pásek ze staré videokazety,“ předvádí názorně Geoffroy.

„Můžeme natočit zvuk brzdícího auta, A to i toho z akčního filmu,“ ukazuje, co udělá, když pneumatikou z kola drhne o skleněnou desku. Zvuk je dokonalý.

A Geoffroy mě hned zapojuje. Mám před mikrofonem mávat prostěradlem, on zatím přejíždí rukou štětinky košťátka – a ohýnek už plápolá.

„Když si vezmu jakýkoliv předmět, zkouším s ním manipulovat všemi směry, poslouchám ho a zjišťuji, jaký zvuk vydává. V podstatě nikdy nepoužívám určitou věc k tomu, k čemu slouží. Koukněte se třeba tady na futrál od houslí, ten vydává zvuk starých parket,“ uvádí další příklad francouzský mistr zvuku.

Čtěte také

Když se dovolená zvrtne

„Animované filmy mě baví. Můžu si totiž dovolit trochu víc a pomocí zvuku uděláme situaci mnohem legračnější. Dostal jsem samozřejmě instrukce od režisérky Veroniky, takže dopředu přesně vím, jak pracovat a jaké herce potřebujeme. Ty vybírám spíš podle jejich přístupu a energie, ne podle hlasu,“ vysvětluje Geoffroy Cantou

Ve studiu je s ním i Veronika Zacharová, polovina režisérského dua: „Je to příběh úplně typické rodinky, která si po dlouhé době plánuje dovolenou, na kterou si šetří a samozřejmě si ji maluje v nejlepších barvách. Věci ale nejdou podle plánu, a přestože se jim všechno pokazilo, tak nakonec zjistí, že je jedno, co se stalo. Důležité je, že tam jsou společně.“

Koprodukční slovensko-česko-francouzský snímek Ahoj léto! by měl být hotový začátkem příštího roku.

autoři: Marie Sýkorová , and
Spustit audio

Související