Kroje jako módní statement. Designérka Plamitzerová proměňuje tradici v unikátní styl

27. březen 2024

„Našla jsem zálibu v rakouských krojích. Začalo to pár kousky a dnes už jich mám docela dost. Kupuju je v sekáčích a je mi v nich strašně dobře,“ říká designérka Kateřina Plamitzerová. Stoupáme do podkroví roubenky v obci Nové Strašecí, kde má Kateřina vyvěšené největší poklady ze svého šatníku. Poslechněte si, co jí na krojích vyhovuje. A jak je kombinuje s dalším oblečením, aby nevypadala jako ze skanzenu.

„Mě nezajímá oděvní průmysl, práce pro nějakou značku by mě nenaplňovala,“ říká Kateřina. Proto se rozhodla živit něčím jiným, než módou. A tvorba je pro ni milovanou aktivitou mimo „pracovní“ dobu.

Ráda se věnuje náročným ručním pracím, které trvají týdny a měsíce. Příkladem je třeba paličkovaná krajka, kterou vytvořila pro projekt Krásná práce. Nebo upcyklované šaty z malých kousíčků denimu, vypracované do posledního detailu a zdobené bohatou výšivkou.

Vrcholem prohlídky Kateřinina šatníku je pro mě korzet, ušitý z jutových pytlů na kávu. Kdyby mi někdo řekl, že něco takového může vypadat úchvatně, nevěřila bych mu. Nejspíš bych takovou věc ani radši nechtěla vidět. Ale teď vám ji chci všem ukázat, protože je podle mě úchvatná.

Poslechněte si, jaké oblečení zkouší Kateřina šít z jutových pytlů, jak na její výrazný styl oblékání reagují lidé v obci Nové Strašecí a proč jí vyhovuje žít mimo centrum dění a v pomalejším rytmu, než jaký je pro dnešní dobu obvyklý.

Spustit audio