Křivoklátem provází o letních večerech mladý Karel IV. a magistr Kelly

11. červenec 2013

Na středověkém hradě Křivoklát na Rakovnicku začalo Léto na Křivoklátě. Cyklus kulturních akcí a večerních prohlídek se tu koná již poosmnácté. Hlavním tahákem jsou tematické noční procházky, během nichž ožívají postavy spjaté s hradem, jako například alchymista Edward Kelly nebo mladý Karel IV.

Návštěvníci čekají na prohlídku nebo si ve zdejší mincovně zkoušejí ražbu mincí. Na dolním nádvoří hradu Křivoklát už je znát, že začala hlavní letní sezna a rozjel se i cyklus kulturních akcí v rámci Léta na Křivoklátě.

„Atmosféra a genius loci je zde na hradě přece jen ve večerních hodinách fantastický,“ vysvětluje křivoklátský kastelán Luděk Frencl, proč povolali na pomoc průvodce z říše duchů.

Právě tematické večerní a noční prohlídky jsou hlavním lákadlem Léta na Křivoklátě. Kromě příběhů magistra Kellyho a Karla VI. nabídl hrad návštěvníkům i setkání s Marií Annou z Fürstenberku.

„Než se vdala za Fürstenberka, byla Valdštejnová. Zůstala bezdětnou vdovou . Počátkem 18. století sama bezdětná vdova, to nebylo společensky přípustné, takže hledala vhodného bohatého muže a vzala si Viléma z Fürstenbergu,“ vypráví Fencl.

Právě tímto sňatkem přešel křivoklátský majetek na Fürstenberky. Návštěvníci měli možnost podívat se na tento příběh na konci června, znovu se už letos hrát nebude.

„Hraje se pouze Filipína Weserová a Ferdinand Tyrolský a jejich velká láska, příběh mládí Karla IV. a Edward Kelly. Představujeme ho jako vězně, vraha a jako bájného alchymistu, který neustále tvrdil, že vyrobí zlato,“ připomíná Fencl, že magistr Kelly byl vlastně podvodník.

Vězněn byl na hradě i Karel IV., tehdy ještě jako Václav. Jako dítě strávil na Křivoklátě v domácím vězení tři roky. Filipína Weserová žila na Křivoklátě se svým manželem Ferdinandem Tyrolským. Za syna prvního Habsburka na českém trůně se provdala tajně.

Kromě tematických prohlídek se mohou návštěvníci hradu těšit i na hudební koncerty. Na Křivoklátě vystoupí Roman Horký z Kamelotu, Hradišťan i Anna K.

Spustit audio