Kristina Žantovská: Rozvolněte se, prosím!

13. květen 2021

Je to tady, rozvolňujeme se. Čtvrtý instalovaný ministr zdravotnictví za poslední rok, Petr Arenberger (za ANO), upozornil, že by to mělo být rozvolňování obezřetné. Co si pod tím představit a jak tomu rozumět, když mnozí lidé, včetně bývalého prezidenta a dvou pochybných poslanců považovali roušky za omezování svých lidských práv a odmítali si je nasadit?

Obezřetnost je slovo pěkné, neomleté, o tom není sporu. Vyjadřuje, že je třeba mít něco na zřeteli, být opatrný, asi proto obezřetnost citovala 7. dubna, kdy byl ministr uveden do funkce, všechna média. Zvlášť když obecně je slovník našich politiků toporný, často neartikulovaný a topí se v klišé vyprázdněných slovních obratů. Rétory ve vládě opravdu nemáme.

Čtěte také

Slova vysvětlující veřejnosti srozumitelně a přesvědčivě, co je třeba dělat, by měla padat i z úst hlavní hygieničky. I na tomto postu se měnily dámy se stejnou rychlostí jako ministři zdravotnictví a pořád se to nedaří. Žádná z nich neřekla jedinou zapamatovatelnou větu.

Mimochodem, proč jsou všechny ty dámy jak vytažené ze šanonů 70. let minulého století, kdy by bývaly mohly úspěšně předsedat Svazu žen? Nenašly by se ženy v každém ohledu trochu modernější?

Kdyby dokázaly vysvětlit a přesvědčit, nemusela by vláda investovat 50 milionů do kampaně Uděláme tečku za koronavirem. Co se nám z ní zatím předvedlo, je žalostné a přesvědčuje jen o tom, že se dobrý nápad neurodil. Lidé naaranžovaní v pracovních i intimních prostředích se tváří smutně a vytahují si rukáv. Napětí, co přijde, je obrovské, ale ukáže se až v příštím díle!

Kolik vbodnutých injekcí do paží všech tvarů a tloušťky už jsme viděli v hlavním zpravodajství České televize za poslední čtyři měsíce? To by bylo numero!

Karneval konzumu se zase roztočí

Takže opět a zase ohromující strategie – zapřáhnout „známé tváře“, nejen odborníky, ale i herce, sportovce a, bůh nás ochraňuj, i influencery. Instagramoví exhibicionisté a narcisové nás určitě spasí.

Čtěte také

A do toho přijde pan ministr s obezřetností a apeluje na to, aby lidé sami přemýšleli o tom, v jakém počtu se sdružovat, kdy nosit respirátor a jestli by si sami neměli naordinovat částečný lockdown, i když ho nikdo nenařizuje. Bude národ, ze kterého se za rok úspěšně vyrobili pacienti poslušní, nebo vzdorovití, schopný si obezřetnost takto vyložit?

Obávám se, že ve velké většině ne. Lidé se vrhnou do všeho a na všechno, co nesměli dělat nebo kde se museli omezovat. A teď si to pořádně užijí. Karneval konzumu se zase roztočí.

A proč ne, zahřímá každý ekonom, na tom přece závisí, jak rychle se rozhýbe naše hospodářství. Vláda se na to bude dívat a do voleb si na nic obezřetného už netroufne. Pacienty – voliče si nesmí rozzlobit. No a potom všichni uvidíme.

Autorka je publicistka a divadelní dramaturgyně

Spustit audio