Kristin Kilsti posílá Pohlednice z Alesundu

26. únor 2012

„Jak možná slyšíte, stojím tady na přístavu, kousek dál prodávají rybáři ryby, rackové tu poletujou...“ těmtito slovy uvádí svůj pětidílný pořad norská bohemistka Kristin Kilsti. Tato energická dáma představuje mimo jiné v současné době naději pro českou literaturu, protože díky její iniciativě a vehemenci nedávno vyšly v Norsku překlady tří knih současných autorů a na dalších překladech pracuje. Kristin pochází z Ålesundu, který považuje za opravdu krásné secesní město a jako takové je chce představit i vltavským posluchačům.

Na konci magistrály E 136, 600 km od Oslo na severozápadě Norska se nachází město Ålesund. Pobřeží Norska sice lemuje řada města městeček, ale Ålesund má mezi nimi poněkud zvláštní postavení. V roce 1904 totiž centrum úplně shořelo a muselo vyrůst znovu. Nové domy byly postaveny v secesním stylu. Ani ten není ovšem typicky „vídeňskoevropský“, protože z řady staveb trčí z fasád draci, námořnické uzly, případně trollové, takže jsme svědky skandinávské secese, jak se dozvídáme z rozhovoru autorky pořadu Kristin Kilsti s historikem Haraldem Gryttenem. O požáru a secesní výstavbě se ostatně návštěvníci, (v loňském létě tu zakotvilo na 120 turistických lodí), mohou dozvědět víc v Centru secese, kde mimo jiné mají zajímavý „stroj času“. Kdo se nebojí, vstoupí dovnitř a výtahem se dostane až do osudného roku požáru.

02566090.jpeg

Další zajímavostí města je AtlantenhavsparkenMořský park, o němž hovoří Terje Devold. K vidění ja tu např. nádrž s 6 000 000 litrů vody. V ní se pohybují makrely, tresky, halibuti a mnoho dalších živočichů a v přilehlých menších nádržích lze pohladit i platýze. Zajímavá je i otázka (zatím nevyřešená), jestli Rollonvládce Normandie je totožný s osobou jistého Gange-Rolva, místního rodáka z nedalekého ostrova Giske. Ålesund byl ovšem důležitým strategickým místem i za války, protože místní rybáři, lovící i na otevřeném moři, převáželi ilegálně na svých často chatrných loďkách norské muže do Anglie, aby tam odtud bojovali proti fašistům. A z Ålesundu pocházejí i váleční hrdinové Martin Linge a Joachim Ronneberg. O účasti norských odbojářů na operaci Telemark promluví redaktor Norského rozhlasu Gunnar Myklebust. A sérii pohlednic z Alesundu uzavírá rozhovor s fotografem Jiřím Havranem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.