Umístit, opatřit, zařadit, srovnat a opatrovat. Islandská povídka Kristín Eiríksdóttirové

30. červenec 2022

Je přece samozřejmé, že musí existovat jak ošklivost, tak krása. Bez toho prvního bychom nenašli to druhé. A islandská spisovatelka Kristín Eiríksdóttir se nepříjemným, ošklivým tématům rozhodně nevyhýbá. Její strhující povídku čte Klára Sedláčková-Oltová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Klára Sedláčková-Oltová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Lenka Zimmermannová
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 17. 7. 2021

Islandská literátka Kristín Eiríksdóttir (1981) dosud vydala čtyři sbírky poezie, povídkový soubor, román a napsala tři divadelní hry. K tomu vystudovala výtvarnou akademii. Už když se poprvé představila čtenářům v roce 2004 sbírkou Město masa, překvapila svým originálním stylem, hloubkou a upřímností.

Rozhlasově uváděná povídka je z knížky Když Doris zemřela, v níž se setkáváme s obtížnými, nepříjemnými, dokonce odpudivými tématy, ale autorka dokáže vytvořit text, jehož silnou stránkou je obraznost a nemilosrdná retrospektiva, a tak strhává čtenáře s sebou až na dno, nebo naopak někam hodně vysoko.

Sama autorka patří svou tvorbou mimo hlavní proud. Ostatně i její matka, Ingibjörg Haraldsdóttir, islandská básnířka a překladatelka, patří k odvážným ženám, jejichž generace bojovala za ženskou emancipaci.

Spustit audio

Související