Kriminální příběhy můžou vypovídat o společnosti víc než ty explicitní, které se týkají politiky, říká režisér Jiří Svoboda

5. duben 2023

Český režisér vypráví o vlivu Dostojevského, mluví o různorodosti názorů, o tom, proč by se chtěl podívat do Izraele.

Připravil: Jan Herget
Zvukový mistr: Jiří Benák
Natočeno: 2023

„Podle statistik já už vlastně přesluhuji, protože je mi 77 a říkají, že průměrný věk je 75 u mužů u nás. Já se snažím udržet si úroveň vzdělání. I když to neuplatním, tak studovat zajímavý knížky. Vychází jich dneska plno, vedle toho, že vychází tuny branku, ale vychází řada knížek, který člověka přivedou k novému poznání – třeba společenských jevů, které jsem dřív neznal. Nemám úplně ztracené iluze o svém životě atd., o tom, co vím, co znám, a i tom, že vím, že něco nevím nebo že toho mnoho nevím. A rád se poučím. Takže já bych řekl, že jsem prožil život, který byl šťastný,“ říká režisér Jiří Svoboda v podcastu Momenty.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

6. 4. Tomáš Zikmund

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Související