Kriminalita v Česku od loňska vzrostla. Také kvůli amnestii pro více než 6300 vězňů

20. leden 2014

Trestných činů v Česku za poslední rok přibylo o sedm procent, největší nárůst je u krádeží. Zatímco v roce 2012 policisté řešili kolem 304 tisíc zločinů, loni jich bylo o 20 tisíc více. Objasnit se vloni podařilo více než dvě pětiny z nich. Po pěti letech tak skočil trend úbytku kriminality v zemi.

Podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery je jedním z hlavních důvodů loňská prezidentská amnestie.

„Bylo propuštěno více než 6000 lidí a to pochopitelně z historie víme, že má vliv zejména na majetkovou trestnou činnost. Takže tam se už při vyhlášení amnestie predikovalo, že dojde k nárůstu,“ říká náměstek Kučera.

Od začátku loňského roku, kdy byla amnestie vyhlášena, již policie stíhá 40 procent z celkem 6300 propuštěných vězňů.

„Podepsala se 5294 trestnými činy z celkového nárůstu. Na svobodu bylo propuštěno 6317 vězňů a ty v počtu 2471 byli opět stíháni,“ vysvětlil. Je to zhruba 40 procent z propuštěných.

Kučera ale předpokládá, že postupně se zase kriminalita začne snižovat. Kromě amnestie se na nárůstu podepsala i vysoká nezaměstnanost a drogově závislí. Více než polovina zadržených jsou navíc recidivisté.


Kriminalita v roce 2013
- celkem 325 000 trestných činů
- objasněnost kolem 43 %
- zajištěný majetek a peníze pachatelů v hodnotě 8,5 miliardy korun
- stíháno celkem 117 000 lidí
- 20% nárůst u majetkové kriminality
- více loupeží, hospodářské kriminality i drogových deliktů
- 182 vražd - o šest méně než v roce 2012

„Postupně dochází k tomu, že jsou pachatelé znova stíháni, takže postupem času by měla tato oblast kulminovat a jako kriminogenní faktor se snižovat,“ dodal náměstek.

Největší nárůst policisté zaznamenali u majetkových deliktů, které činí přes 60 procent celkové kriminality. Od loňska vzrostla o 20 procent.

„U vloupání do rodinných domků jsou příčiny jasné. Je to otázka satelitních sídlišť, kde je určitá anonymita. Často tam dochází k vloupání ještě před nastěhováním, ti sousedé se neznají. A domky jsou i nedostatečně zabezpečené,“ vysvětlil Kučera.

Vyšší počet deliktů však policisté evidovali i u loupeží, hospodářské trestné činnosti nebo drogových trestných činů. Počet odhalených drogových deliktů narostl o více než čtvrtinu.

Sklepní pěstírna konopí, kterou objevili policisté při raziích v chatových oblastech na okraji Prahy

„Zajistili jsme nárůst drogových trestných činů a to zejména výroben a pěstíren, které se na našem území vyskytovaly. Ty podporují drogovou kriminalitu a také majetkovou trestnou činnost, protože ti závislí na tu svou dávku potřebují peníze a zpravidla je získávají trestnou činností,“ dodal policejní náměstek.

Celkem bylo stíháno v loňském roce 117 000 lidí, více než polovinu tvořili recidivisté. Vražd se stalo o šest méně než loni, kdy jich bylo spácháno 188.

„Během tohoto roku se jedná zejména o majetkovou trestnou činnost, kde předpokládáme i určité preventivní projekty a součinnost s obcemi. Čeká nás poměrně dost práce v internetové kriminalitě, která nám rok od roku narůstá,“ přiblížil Kučera, čemu se chce policie věnovat v letošním roce.

Vývoj počtu spáchaných trestných činů v ČR a jejich objasněnost od roku 2002
autoři: mak , eku
Spustit audio