Křehký pop Ille, emoční bomba Never Sol a slovenský objev Bad Karma Boy

1. září 2013

303. Neon nabízí nové nahrávky, které by vám neměly utéct

ILLE
Tento pátek vyšlo očekávané debutové album projektu Ille, za kterým stojí zpěvačka Olga Königová. Před třemi lety Ille zabodovala EP V rekvizitách, kde si zahostoval Jaromír Švejdík, autorsky se na kvartetu písní podílel zpěvaččin manžel (a někdejší spoluhráč z Obří broskev) Jakub König a vše ve své zvukařské kuchyni smíchal producent Dušan Neuwerth. Neuwerth s Königem a také duo z Druhé trávy Luboš Malina a Luboš Novotný se podíleli také na povedeném debutu, který se nese v duchu chytrého lehce zasněného popu s takřka neznatelnými náznaky country. Další devízou alba je, že je plné návykových melodií. Ty v kombinaci s promyšlenými, emocionálně silnými a přitom vlastně docela obyčejnými texty bodují sympatickou civilností.

Pilotní singl Holka ve tvý skříni se s úspěchem prosadil do playlistů tuzemských rádií. Kromě něj obsahuje deska dalších deset písní, jejichž jádro tvoří autorské skladby doplněné o díla spřátelených autorů a cover verzi songu Ledňáčci kapely Vypsaná fiXa, přičemž frontman Márdi si v písni také zazpíval. Ille už také není jednočlenný projekt zpěvačky a hostů, Olgu Königovou doplňují kytaristé Marek Svoboda, A. m. Almela a bubeník Petr Odstrčil.

Takovéhle hudby není nikdy dost…

NEVER SOL
Sára Vondrášková alias Never Sol na sebe poprvé výrazně upozornila písní Lay Down, která podbarvovala titulky úspěšného filmu David Ondříčka Ve stínu. Nádhernou baladu natočila pod vedením zkušeného producenta Jana Muchowa, který se stal Vondráškové opatrovníkem a společně také natočili cédéčko, jež vyjde koncem září u Supraphonu. Desku Under Quiet uvádí další emocemi překypující opus Hands, ke kterému vznikl i výtečný videoklip. Křehké písničkářství, nakažlivá melancholie i uhrančivý hlas plný obnažených emocí, to je hudba Never Sol. Tuším, že její debutová deska bude jednou z událostí letošního roku.

02940806.png

BAD KARMA BOY
Slovenská hudební scéna občas vypustí nějaký zajímavý talent, v poslední době se kolem Bratislavy hodně mluví o kapele Bad Karma Boy, která na jaře u Slnko Records vypustila eponymní debutovou nahrávku. Kapelu tvoří Juraj Marikovič, Adela Tihláriková a Peter Hrabě. Tradiční základ kytara, basa, bicí doplňují klavír a hammondky, na albu zní i akustické nástroje jako violoncello, foukací harmonika, vibrafon nebo bandžo. K písni V uliciach Bad Karma Boy natočili nevšední videoklip, který vznikl za plného provozu na jednom bratislavském koupališti.

Bad Karma Boy

O LETNÍCH FESTIVALECH
Prázdniny dneškem končí a s nimi i úrodná festivalová sezona, ve které si nějakou akci pro sebe musel vybrat snad každý. Já jsem navštívil tři letní přehlídky, přičemž každá se nesla ve zcela jiném duchu.

Colours of Ostrava, to je mamutí akce, kde si připadáte jako malý drobek v gigantickém soukolí. A i když v průběhu prošoupete dvoje kecky, odměnou je vám skutečně nabytý a v mnoha ohledech stále velmi progresivní line up. Po loňském poněkud horečném a nedotaženém stěhování se areál vítkovických železáren dočkal mnoha vylepšení a i největší hnidopiši tak hledali vítr v plachtách.

Dolní oblast Vítkovice 2013

Poličský Colour Meeting je malinký sympatický podnik v malebném prostředí poličského parku a s programem sázející na zahraniční perličky i domácí kvalitu typu Květy nebo Lenka Dusilová. Pro mě navíc srdeční festival, který jsem si letos poprvé užil v roli moderátora.

A konečně chotěbořský Freš fest, jakési zakuklené pivovarské slavnosti, které se letos konaly poprvé a hned s velmi solidní účastí a programem, který zahrnoval Jana Budaře, Vltavu, Švihadlo nebo Hudbu Praha. Do příštího roku radím posílit ochranku a zvětšit až příliš kapesní podium.

A jaké bylo vaše léto a zážitky s festivaly? Napište nám na náš facebook.

GOČÁROVY KULTURNÍ MLÝNY
V následujících dnech a týdnech si v pardubických Automatických mlýnech nenechte ujít pokračování bohulibé akce Automatické kulturní mlýny. Od 1.9. do 12.10. tam proběhnou koncerty Ondřeje Smeykala a Bear Love, Zdeňka Bíny s Honzou Urbancem nebo Please the Trees. Součástí programu jsou i nejrůznější přednášky, představení, filmové projekce, bleší trhy, dílny a další aktivity, které krásně oživí areál Gočárových mlýnů. Velkým lákadlem je i premiéra divadelní hry Ropa Miroslava Bambuška. Více na www.divadlo29.cz

Budova mlýnů působí majestátně

PLAYLIST 303. NEONU
1. Ille – Holka ve tvý skříni
2. Ille – Podhoubí
3. Never Sol – Hands
4. Bad Karma Boy – V uliciach
5. Bad Karma Boy – Dievča
6. Bad Karma Boy - Solitér

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.