Kratochvilné čtení pro ctitele Prahy a první republiky. Upřímné okouzlení českou metropolí a starými časy dalo vzniknout nové knize Radima Kopáče a Jakuba Šofara

29. říjen 2020

Pokud si u nás někdo zaslouží označení „dělník literatury“, je to bezesporu redaktor, editor a literární i výtvarný kritik Radim Kopáč. Vedle své dlouholeté práce na Ministerstvu kultury a pravidelného psaní o knihách do nejrůznějších médií se každoročně podílí na vydání hned několika publikací. Jeho nejnovějším počinem je kniha s názvem Praha jinak, vydaná nakladatelstvím Slovart, kterou připravil společně se spisovatelem a publicistou Jakubem Šofarem.

Ukázka z knihy Praha jinak Radima Kopáče

Čtenáře znalé Kopáčovy literární orientace jistě nepřekvapí, že autor zde opět zúročil svůj zájem o starou Prahu a sociálně-kulturní periferii. Několik titulů podobného ražení již v minulosti publikoval – ať už společně s Jakubem Šofarem, či ve spolupráci s redaktorem a editorem Jiřím Schwarzem, popřípadě s oběma dohromady. Zůstaneme-li u pragensií, jedná se například o publikace Praha erotická, Praha v množném čísle nebo svazek z cyklu Zmizelá Praha nazvaný Nevěstince a nevěstky.

Přebal knihy Praha jinak Radima Kopáče

Pestrá koláž z dobového tisku

Jak ale napovídá podtitul knihy Praha jinak – „zábavně-poučná procházka novinami a časopisy první republiky“ –, tentokrát si Kopáč se Šofarem vystačili převážně s listováním starými periodiky, přičemž si svou práci ulehčili tím, že hojně využívali digitální knihovnu Kramerius. Z přibližně třiceti vybraných prvorepublikových listů, respektive občas i z jejich dřívějších a pozdějších ročníků (zhruba od roku 1914 až do roku 1948), vybrali příhodné textové a obrazové příspěvky, které podle tématu rozdělili do celkem dvanácti kategorií, jako jsou kultura, sport, móda, zdraví nebo černá kronika. Vlastními texty tu přitom dvojice autorů dosti šetřila.

Z četby knihy Praha jinak si odneseme například poznání, že literatura hrávala v novinách a časopisech mnohem větší roli než dnes, a to nejen co se týče obsahu (hojně publikovaných básní, románů na pokračování apod.), ale i co do počtu spisovatelů sedících v jejich redakcích. Podobných cenných postřehů ovšem čtenář v nové publikaci Radima Kopáče a Jakuba Šofara najde asi méně, než původně doufal. I přesto však jejich kniha potěší srdce každého milovníka pragensií, jakož i četné ctitele první republiky.

autor: Petr Nagy
Spustit audio