Krátké rozhovory s odpornými muži balancují na hraně humoru a zoufalství

17. říjen 2019

Krátké rozhovory s odpornými muži je nová inscenace pražského Divadla Na zábradlí inspirovaná stejnojmennou sbírkou povídek Davida Fostera Wallace. Příběhy osob psychicky podlomených, nejistých, osamocených i vyšinutých a nezdravě fixovaných tematizuje režijní duo Adam Svozil a Kristýna Jankovcová.

Humor, zoufalství i naděje

Americký prozaik David Foster Wallace byl označován za jeden z nejvýraznějších hlasů severoamerické literatury posledních let. I přesto, že zemřel předčasně ve 46 letech, vytvořil řadu románových děl i několik povídkových sbírek. Mezi ně patří Krátké rozhovory s odpornými muži z roku 1999, kterou do češtiny přeložil Martin Pokorný. Režijní duo Adam Svozil a Kristýna Jankovcová, které se sbírkou inspirovalo, připravilo sedmi postavám humornou, ale i strastiplnou cestu mnoha nezřídka vyšinutými situacemi. Inscenace tak balancuje na hraně černého humoru, zoufalství a naděje.

Štěpán Lustyk, Barbora Bočková

„Pro tohoto autora je typická určitá sebereflexe a černý humor. Ale snaží se jít dál a hledat jiskru naděje,“ vysvětluje Adam Svozil. „David Foster Wallace má nadhled nad svými tématy, čehož dosahuje intelektuálním odstupem a ironickým humorem, pomocí něhož vše pozvedá z ironické deprese,“ doplnila Kristýna Jankovcová.

Terapeutické rozpravy

Adama Svozila a Kristýnu Jankovcovou na Wallacově tvorbě zaujala především linie spojená s nahlížením do vnitřních světů postav skrze terapeutickou rozpravu. S Krátkými rozhovory s odpornými muži nakládali při adaptaci volně. Ve chvíli, kdy si jako hlavní a scelující téma stanovili terapii, hledali povídky, které by se k tomuto tématu vázaly co nejzřetelněji.

Jazyk psychoanalýzy a psychoterapie se v dnešní době stal určitým univerzálním jazykem nejen pro Američany, ale také pro Čechy. Promlouváme tak o svých emocích, vztazích i o sobě samých.
Adam Svozil

Krátké rozhovory s odpornými muži

Takovou je třeba povídka Deprimovaná, v níž autor řeší mentální zdraví jedné z postav, která se neustále sebeanalyzuje a reflektuje svůj stav. Snaží se přijít na to, jak vše v životě vyřešit. To je hlavní pilíř, o který naši inscenaci opíráme.
Kristýna Jankovcová

V inscenaci se setkáváme s postavami, které se nachází na terapeutickém výjezdním kurzu. Jejich konání řídí terapeut. Provází je různými cvičeními a konstelacemi, přičemž v těchto situacích se zhmotňují právě Wallacovy povídky. Kromě stálic pražského Divadla Na zábradlí, jako jsou Dita Kaplanová nebo Miloslav König, se v inscenaci představí i tváře nové, například Štěpán Lustyk nebo Vojtěch Vodochodský.

Krátké rozhovory s odpornými muži
Spustit audio