Krásný ztráty vycházejí knižně

16. prosinec 2004

Úspěšnou talk show Michala Prokopa Krásný ztráty můžeme na obrazovkách České televize pravidelně vídat už pět let; v těchto dnech vychází i její knižní podoba. Z 320 osobností, které pořad za dobu své existence hostil, jich kniha nabízí 42, tedy 21 dvojic. Najdeme tu například Jana Špátu s Janem Pirkem, Kateřinu Neumannovou s Jiřím Macháčkem, Júlia Satinského s Petrou Buzkovou či Madeleine Albrightovou s Václavem Havlem. Klíčem k výběru byla prý jednak shoda autorů pořadu, tedy Michala Prokopa a Jana Laciny, jednak vhodnost výběru k literárnímu zpracování.

Veřejnoprávní projekt měl svého předchůdce na TV Prima. Tady se jmenoval Nic ve zlým. "Původní známěr byl, že si - jako moderátor - budu povídat vždy se dvěma osobnostmi, které vstoupily do politiky po listopadu 1989 a tato skutečnost jim změnila život. To bylo v roce 1998. Když nás pak oslovila Česká televize, okruh oslovovaných hostů se rozšířil," vysvětluje Michal Prokop.

Obálka: Krásný ztráty

Od počátku éry uvedení na české televizi pořad režíruje Tereza Kopáčová. Původně prý do projektu šla na rok, maximálně na dva. Chtěla si zkusit novou věc, naučit se řemeslu a pak se odebrat k dalším záležitostem. "To, že jsem s Krásnými ztrátami stále, může znamenat dvě věci: buď jsem se to ještě nenaučila, nebo bez týmu pořadu nemůžu být. B je správně," doplňuje.

Kniha Krásný ztráty vychází v reprezentativní úpravě a na kvalitním papíře. Každá "kapitola" je uvozena stručnou charakteristikou tázaných hostů a uvedeno je tam i datum, kdy se pořad vysílal. Publikaci uzavírají medailony Michala Prokopa a Jana Laciny (vždy z pera toho druhého) a slovo dramaturga České televize Antonína Trše, jehož tvůrčí skupina začala Krásný ztráty vysílat.

Spustit audio