Krásné staré stroje 1

14. leden 2009

Historie pípanců je mnohem zajímavější, zábavnější ale hlavně starší než byste možná čekali. Právě počátky elektronické hudby se zabývá v seriálu Krásné nové stroje Pavel Klusák a Tadeáš Haager. Zprvu to bylo naplánováno tak, že bude první hostem druhého, ale dané téma svádí spíš ke spolupráci než zpovídání. A navíc opakovanému. Historií elektronické hudby, tak málo známé a přitom tak strhující, se budou ti dva věnovat ještě v dalších měsících.

A Aspoň něco z toho, co máte možnost slyšet v této Čajovně vám máme potřebu zprostředkovat i obrazem, průkopníci na poli syntezátorů a podobných hejblat totoiž vytvořili opravdu celou řadu objektů nebývalého půvabu. The Intonarumori napříkad pochází už z roku 1913 a byl to vůbec první noise generator na světě, Trochu rozdíl oproti těm dnešním, které napájí jedna tužková baterka a vejdou se do kapsy.

00846836.gif

CSIRAC byl zase vůbec prvním počítačem, který kdy posloužil jak ke komponování tak k přehrávání digitální hudby. Mimochodem zkratka CSIRAC znamenala Council for Scientific and Industrial Research Automatic Computer). K onomu památnému prvnímu pípnutí došlo v roce 1951 a př pohledu na něj i na další počítače a syntezátory vám je asi jasné, proč se začaly tyto nástroje masově rozšiřovat mezi nezávislé muzikanty až během šedesátých let a před tím si je mohly dovolit jen akademické a jiné instituce.

00846835.jpeg

Jeden z dodnes stále využívaných hudebních nástrojů první elektro-generace vynalezl Léon Theremin a pojmenoval ho podle sebe, zde na snímku vidíte tedy Theremina s Thereminem.

00846837.jpeg

A na závěr několik zásadndích osobností pionýrských let elektronické hudby. Wendy Walter Carlos, která vydala veleúspěšnou desku Switch On Bach, díky které dostala zvuk syntezátorů do obecného povědomí a zvukoví vývojáři ale i muzikanti Raymond Scott a Daphne Oram. Všechny jste je měli možnost slyšet v Čajovně, stejně tak jako si budete moct poslechnout jejich nástupce už za měsíc v rámci Krásných starých strojů 2.

00846831.jpeg

00846834.jpeg

00846829.jpeg
Spustit audio