Krásně barevný Lipa

17. listopad 2013

Představujeme druhé společné album Petera Lipy a Milana Lasici

Řekne se jazz a řadě lidí se vybaví nekonečná sóla, obtížně stravitelná hudba a další synonyma, ale Lipova novinka Návšteva po rokoch je plná barevné a proměnlivé hudby. Asi proto, že to ani není moc jazz. A ještě k tomu ty nádherné Lasicovy texty….Slovenský zpěvák a nekorunovaný král tamní jazzové scény Peter Lipa si minulou deskou nastavil laťku proklatě vysoko. Albem 68 dokázal, že i v pokročilejším věku (číslo v názvu má kromě mistrova věku souvislost i s událostmi v roce 1968) se dá natočit nadčasové album, které potěší jazzmanovou koketérií s elektronikou a dokonce i hiphopem.

Po hudební stránce snad ani nemohla novinka dva roky starého předchůdce dorovnat. Už proto, že se na albu Návšteva po rokoch podílela celá šestice autorů, což sice vedlo k různorodosti ale také logicky k proměnlivosti ve kvalitě. 28. deska (bráno i s nejrůznějšími živáky a kompilacemi) slovenského Cockera nabízí skutečné skvosty, řadu překvapivých a silných momentů ale bohužel také několik písní, které Lipovy čest tolik nedělají. Nejsilnější je Lipa v momentech, kdy má za sebou regulérní kapelu z masa a kostí. Vrcholem alba je „Nenúť ma“ (jediného Čecha mezi producenty) Borise Urbánka, kterou svou „Andersonovskou“ flétnou ozdobil Michal Žáček. Lipovi sluší i živější až skoro funky poloha v Čekovského „Smútku“, pobaví vyloženě noční nujazzová záležitost Večer vo vani ale Lipovi sedí i rozkošatělé Roszovy aranže v až Bondovsky laděné titulní skladbě. Kde ale produkce alba selhává, jsou shodou okolností (?) obě skladby Juraje Tatára (Čaro kaviarní a Za tichých letných večerov), do kterých sám producent natočil všechny nástroje a snad proto působí krapet nedonošeně.

Návštěva po rokoch

Hlavní devízou podařeného alba jsou (vedle Lipova zpěvu) texty Milana Lasici. Známý herec, spisovatel, bavič a textař svému generačnímu souputníkovi už více jak deset let píše srozumitelné a sdělné texty, které obstojí i s časem. Novinka nenabízí příliš humorné polohy, maximálně se oba pouštějí do lascivního opěvování krás ženského těla. „zbožňujem tvoje stehná, zvlášť když jsi neposedná“ v singlovém „Rozumu“). Nebývalo zvykem, aby se oba pánové vyjadřovali k politice, což na novince popírá „Večer vo vani“, kde Lipa zpívá „mýdlo je klzké, šampon tiěž. Do politiky patrí obě“. Nebývale upřímný je Lasica v Životě s veršem „hoci som bol tuším aj v strane. Život se se mnou nemazlal“, která asi nejvíce vybízí k otázkám, do jaké míry jsou Lasicovy texty šité Lipovy na míru a jaká je míra autenticity.
Návštěva po rokoch je druhé Lipovo album čistě postavené na textech Milana Lasici. První pokus před lety dopadl na výbornou, což potvrdily i skvělé prodeje. A ani novinka nedělá v Lipově bohaté diskografii ostudu. Deska bude pokřtěna příští čtvrtek v Malostranské Besedě, Petera Lipu jen pro tento večer na podiu doplní i druhý protagonista Milan Lasica.

Herec a spisovatel Milan Lasica

TIPY NA AKCE
Na koncert Petera Lipy jsem vás před chvílí pozval, jaké další akce by vám neměly utéct. Tak předně úterní vernisáž fotografií Tomáše Kubelky. V Klubu 29 zahrají Patrick Bergman a Myštet.

Příznivci kladenské kapely Zrní vezmou v pátek útokem litomyšlskou Kotelnu.

Zrní

Legendární reggae kapela Švihadlo slaví 30 let na velkém turné, v pátek má zastávku v Hradeckém Cikánovi.

Nový program skupiny Tamers of Flowers sdružené kolem výtvarníka Libora Krejcara a koncert legendární podzemní kapely DG 307, která letos slaví 40 let – to je další akce na příští pátek, tentokráte v Divadle 29.

A ještě jedna akce a rovněž na pátek, kdy do Žlutého psa dorazí Mig 21.

PLAYLIST 314. NEONU
1. Peter Lipa – Nenúť ma
2. Peter Lipa – Večer vo vani
3. Peter Lipa – Smutok
4. Peter Lipa – Tužba
5. Dan Bárta – Romantik lyrik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.