Kráska v nesnázích: film ukradený chorošem

15. září 2006

Dvojice Hřebejk - Jarchovský je (pánové prominou) takový mazel českého filmu. Každý jejich nový počin je netrpělivě očekáván a do kina přijdou i ti, kteří si obvykle radši pustí doma televizi. Jejich filmy jsou hezké, české, s hezkými českými herci a vděčnými hláškami. Z německé i české okupace udělají téměř selanku, po divákovi nic nechtějí a po odchodu z kina vás nebude nic svědit, natož bolet. Když se rozhodnou opustit bezpečné vody české historie, dopadne to všelijak (Horem Pádem), a tím spíš si zaslouží ocenění, když tento pokus učiní podruhé a chytřeji.

Kráska v nesnázích takovým pokusem je - odehrává se tady a teď (přesněji řečeno v nedávné minulosti) a stejně jako Horem Pádem operuje s tím, co český divák zná: záplavy krásku Marcelu (Anna Geislerová) a její rodinu připraví o domov, kšefty s kradenými auty o poněkud problematického manžela (Roman Luknár) a restituce, kterou je potřeba v Praze vyřídit, jí postaví do cesty bohatého emigranta Evžena (Josef Abrhám). Marcela, toho času bivakující se dvěma dětmi na spartakiádním lehátku u své matky (Jana Brejchová) a jejího despotického přítele Ríši (Jiří Schmitzer), se ocitá mezi dvěma muži a mezi dvěma světy. Jeden tvoří plesnivý byt někde v Karlíně a horkokrevný manžel (jemuž Marcela za cosi vděčí) v kriminále, ten druhý usedlost v Toskánsku, bazén, vinice a poklidný život s Evženem, který je řekněme starý.

Jana Brejchová, Anna Geislerová

Někde na pomezí hořké komedie, melodramatu a příběhu o lásce zůstává Kráska v nesnázích hezkým českým filmem - i když trochu méně hezkým a méně českým, než jsme od jeho tvůrců zvyklí. Je škoda, že trochu víc nepřitlačili na pilu a místo nesnází se nesoustředili víc na krásku, která se v nich plácá. Na kvalitních základech, které by unesly psychologické drama a výraznější sestup do nitra postav, vystavěli pořád ještě docela líbivou a jednoduchou stavbičku.

Anna Geislerová a Jiří Abrhám

O ústřední trojici se toho příliš nedozvíme - Jarda zůstává v polovině cesty mezi raplem a napraveným kriminálníkem, Evžen příjemně překvapí zřetelnou hranicí mezí "hodný" a "blbý", ale sofistikovaně zůstává v pozadí. Paradoxně nejméně místa má v propletenci vztahů Marcela. Můžeme si jen domýšlet, kolik sil ji stojí manžel ve vězení, rozvod na krku a provizorní životní podmínky, v nichž si i přesto zachovává svou hrdost, když Evženovi vrací podstrčené peníze. Asi jen ženská část publika si představí, jak zoufale musí být unavená a jak moc touží po klidu a normálním životě - a jak moc v takovém životě bude postrádat jakékoliv vzrušení (třeba v podobě skvělého sexu).

Vedle úsporného milostného trojúhelníku úspěšně bují vztahy a jednání vedlejších postav. Marcelina matka Zdena bojuje o vztah s dcerou, ale trhliny na vlastní sebeúctě a strach ze samoty jsou pro ni příliš těžkým soupeřem, matka Jardy (Emília Vášáryová), bývalá učitelka, nyní oddaná členka nejmenované sekty, překvapí občasnou jasnozřivostí v náboženském blábolení. Celý film si pro sebe ale ukradl Jiří Schmitzer, který podává skvělý výkon v roli invalidního důchodce Ríši. Duševní skřet, něco mezi mistrem Beanem a domácím teroristou, šikanuje rodinu smrtícími litaniemi o snědených sušenkách, pronášenými bezchybnou češtinou prokládanou vulgarismy. Jeho kreace budí soucit, lítost i strach a kdyby své záštiplné monology vedl na divadle, vyslouží si několikrát potlesk na otevřené scéně. Nominace na Českého lva (a dost možná ještě něco víc) Jiřího Schmitzera určitě nemine.

Jiří Schmitzer

Výraznou součástí snímku je hudba - tklivé tóny Radůzy a irského písničkáře Glena Hansarda ale dělají filmu spíše medvědí službu. Zvláště v místech, kde cituplné písně slouží jako doprovod klipovitě sestříhaným němým scénám, se (zbytečně) hraje na city.

Emília Vášáryová

Kráska v nesnázích nevyužila potenciál, který měla, a zůstala na půli cesty - v kontextu dosavadní tvorby Hřebejka a Jarchovského se ale jedná o jeden z těch zdařilejších kousků. Jestli zbyla nějaká odvaha na další útěk z pelíškového bezpečí, bude to jenom dobře.

Související příspěvky: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash-trailer), Falcon

Kráska v nesnázích, ČR, tragikomedie, 110 minut, 2006
Režie: Jan Hřebejk, scénář: Petr Jarchovský, kamera: Jan Malíř, hudba: Aleš Březina, Radůza
Hrají: Anna Geislerová, Josef Abrhám, Roman Luknár, Jana Brejchová ad.

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.