Kráska a zvíře

12. září 2003

Také jste měli v dětství obrázkové knížky, které jste otevřeli a z jejich stránek plasticky vystoupil například Karlův most nebo Hradčany? Přesně tak působí scéna opery Kráska a zvíře v Národním divadle. Záměrně začínám scénou, neboť ta mne upoutala ze všeho nejvíce. Jako by se sem vrátila málem zapomenutá kouzla barokního divadla plného iluze a krásy. Ze stropu se srolovávají sloupy, na střechu se spouštějí dva živé chrliče, stěny zámku se rozevírají a z nich vyjede stolek, na něm se stavějí poháry - tisíce drobných hejblátek musí obsahovat ta scéna a tisíce tichých okouzlených výdechů úžasu se ozývá z hlediště.

Ale abych se nepozastavoval pouze nad scénou. Jde o operu, tedy by hlavní slovo měla hrát hudba. V tomto případě je to hudba Philipa Glasse, která byla napsána k filmu Jeana Cocteaua, a je zde interpretována Agon orechestra Petra Kofroně. A jelikož byla hudba přesně vzata z filmu, bylo nutné místy vyplnit delší mezihry, kde film vládne obrazem. Jednu takovou pasáž vyplnilo baletní stádo laní, které byly svými pohyby přesvědčivé snad více nežli kůň, který zde jezdí pravý. Stvoření libreta z ducha filmu navíc způsobilo, že vedle skládankové scény působil děj jako puzzle. Divák si skládal z jednotlivých útržků příběh a stavěl si svůj obrázek.

Kráska a zvíře

Ostatně, bratři Formani si na inscenaci vskutku vyhráli, proto mé příměry z oblasti her a skládanek, myslím, nejsou zas až tak od věci. Objevily se zde navíc i škatulata, hejbejte se při zázračných přesunech postav, hra na schovávanou (či spíše odkrývanou) při postupném světelném odhalování scény a postav, krasohled v počátečním filmovém kouzlení na oponě... nu, našlo by se toho hodně. Navíc celá hra je zakomponována do další hry - hry na "vstup zvířete na scénu ND". Zvíře je přivezeno speciálním obrněným vozem před budovu, kde se zastaví provoz, a v celé budově jsou desítky členů ochranky, kdyby se zvíře vzbouřilo, což se také... ale ne. Nebudu prozrazovat. Ostatně, v červnu se bude inscenace opakovat, tak ať vás neochudím o zážitek.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio