Královská liverpoolská filharmonie se šéfdirigentem Vasilijem Petrenkem a pianistou Paulem Lewisem

7. září 2015

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro už několik let neuzavírá Beethovenova Devátá, ale na programu bývá reprezentativní dílo českého autora. Letošní jubilejní, 70.ročník festivalu, tak uzavřela Dvořákova Sedmá symfonie, které předcházel Brahmsův raný op.15 - Klavírní koncert č.1 d moll.

Vysíláme 8. září ve 20:00.

Sólistou slavnostního večera 3.6. 2015 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze byl britský pianista Paul Lewis, který se u nás už uvedl jako skvělý beethovenský interpret (a rovněž na londýnských Proms, kde provedl jako první pianista všech pět Beethovenových koncertů, jejichž nahrávka s Jiřím Bělohlávkem z roku 2010 získala několikeré ocenění odborné kritiky). Není mu cizí ani Schubert nebo Brahms, o jehož Prvním koncertu se vyjádřil: " tento koncert nemůžete nemilovat, ale skoro nahání hrůzu. Když jsem poprvé slyšel hrát předehru, běhal mi mráz po zádech. Paul Lewis je rodák z Liverpoolu, odtud také přijela Královská liverpoolská filharmonie, kterou máme spojenou s tamním dlouholetým působením Libora Peška a Petra Altrichtera v roli šéfdirigentů. Dnes stojí v čele tohoto orchestru, jenž v tomto roce slaví 175 let od svého založení a jemuž není česká hudba ani trochu cizí, ruský dirigent Vasilij Petrenko.

A orchestr s ním jakoby se rozpomínal na Peškovu éru, kdy tu bývala na programu díla Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Zajímavých souvislostí se ten večer dalo vysledovat ještě víc: na přelomu let 1884/1885 měl Dvořák za sebou první světové úspěchy; krátce před tím dokončil kantátu Svatební košile na objednávku festivalu v Birminghamu, a v Londýně, (kde bylo jeho dílo s nadšením přijímáno), ho Filharmonická společnost, jejímž byl čestným členem, požádala o novou symfonii. Dvořák se rozhodl, že bude taková, "aby hýbala světem, no, a dá bůh, že tak bude". Dvořák se prý také chtěl vyrovnat s Brahmsovou 3. symfonií, a mistrovsky se mu to podařilo. Symfonie je – typicky dvořákovsky - invenčně nesmírně bohatá a navíc dokonale logicky vystavěná. Oproti předchozím ji více prozařuje duch evropské než slovanské hudby.

Premiéru v St.James Hall Filharmonické společnosti v Londýně dirigoval sám Dvořák a došlo k ní 22. dubna 1885.

Spustit audio