Král houslistů František Ondříček. S Evou Paulovou o slavném českém virtuosovi přelomu 19. a 20. století

28. únor 2023

S historičkou umění a hudební ikonografkou Evou Paulovou z Českého muzea hudby, kurátorkou výstavy, která v minulém roce připomenula 100. výročí úmrtí věhlasného českého houslisty Františka Ondříčka, hovoří Zdeněk Havlíček.

Přezdívalo se mu Král houslistů nebo také Český Paganini. Houslovému koncertu Antonína Dvořáka otevřel dveře do světového repertoáru a Johannes Brahms ho považoval za ideálního interpreta pro ten svůj. Vídeňský dvůr jej tituloval císařským komorním virtuosem a Achille Paganini po jeho hře nadšeně zvolal: „Poznávám smyčec svého otce.“ S houslemi procestoval svět a všude sbíral vavříny, pocty a řády. Ano, řeč je o Františku Ondříčkovi.

Čtěte také

Na život a kariéru legendárního houslisty, ale také na jeho pozůstalost, která je uložena v Českém muzeu hudby, se bude hudební ikonografky a historičky Evy Paulové ptát Zdeněk Havlíček, v pamětech J. B. Foerstera zalistuje Václav Vraný. Znít bude ale také hudba, a to především kompozice samotného Františka Ondříčka: Barkarola, Scherzo capriccioso, Česká rapsodie pro housle a orchestr, ukázka ze Smyčcového kvartetu As dur nebo Nokturno. Těšit se můžete také na raritní snímek hry samotného Františka Ondříčka.

Spustit audio

Související