Král Ferdinand V. Dobrotivý, Karel Sabina a jejich doba

S editory prvního knižního vydání dosud neznámého Sabinova románu Lenkou Kusákovou a Michalem Charyparem připravila Jarmila Konrádová.

Koncem loňského roku vydalo nakladatelství Academia obsáhlou knihu, která má vskutku pozoruhodný osud. Jmenuje se !Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba“ a přes název, který by spíše napovídal, že jde o odborný historický spis, je to barvitý, skoro by se dalo říci dobrodružný román.

Však také poprvé vyšel anonymně v sešitovém vydání v roce 1875. Na pozapomenuté dílo upozornil teprve v době 2. světové války historik Jan Thon, který z korespondence Karla Sabiny zjistil, že autorem románu je právě tento rozporuplný muž, jehož osud, plný zvratů, úspěchů i selhání, by sám vydal na detektivní román.

Znovuobjevené dílo „Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba“, které nese podtitul „původní román z nejnovějších časů“, je skutečně kronikou doby, autentickým svědectvím účastníka předrevolučních a revolučních událostí a do jisté míry snad i výkladem a obhajobou autorova života.


Připravila: Jarmila KonrádováRežie: Vlado Rusko

autor: kon
Spustit audio