Krajští zastupitelé uvolnili další peníze na škody po povodních. Případ Vlkové neřešili

29. červenec 2013
Zprávy

Dnes dopoledne se krajští zastupitelé znovu mimořádně sjeli do Prahy na krajský úřad. Sešli se kvůli tomu, aby mezi středočeské obce, které byly postiženy červnovými povodněmi, rozdělili další státní peníze. Ještě před samotným jednáním zastupitelstva řešili sociální demokraté, jestli za vydírání pravomocně odsouzená zastupitelka Miloslava Vlková zůstane v zastupitelstvu.

Zastupitelé dnes rozdělili něco přes 9 milionů korun, ale u konce s rozdělováním peněz ještě nejsou, mají v rezervě asi 68 milionů korun. Povodněmi postižené obce ještě mohou o peníze žádat, a to do 20. srpna. Někdy koncem léta pak hejtman znovu svolá mimořádné zastupitelstvo, které zbývající peníze rozdělí.

Celkem už kraj rozdělil něco kolem 200 milionů korun, 165 milionů byly státní peníze a 35 milionů dal kraj z balíku, který vyčlenil z krajského rozpočtu tím, že v každé kapitole, kromě sociálních věcí, škrtal zhruba po jednom procentu.

Zastupitelé naopak nejednali o případném setrvání Miloslavy Vlkové v zastupitelstvu. Nikdo z opozičních zastupitelů se na to nezeptal a koalice sama k tomu neměla důvod. Její politický osud řešil před začátkem jednání zastupitelstva jen klub sociálně demokratických zastupitelů. Sama Vlková se s médii nechce vůbec bavit.

„Od toho, aby byl mediální výstupy, je tiskový mluvčí, pokud vás bude zajímat moje kauza, tak moji advokáti. Zákon mě opravňuje k tomu, abych setrvala a ano, já tak učiním,“ uvedla pouze Vlková.

Na tom, aby zůstala, se jednomyslně shodli i ostatní sociální demokraté. I na tom, že zůstane v jejich klubu, byť po rozsudku odvolacího soudu ukončila členství v ČSSD. Bez ní by ale sociální demokraté přišli o převahu, měli by stejný počet mandátů jako KSČM.

Radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová z koaliční KSČM připomněla, že voliči už v době krajských voleb věděli, že je Vlková obžalovaná. Podle ní se ČSSD z kauzy takticky vyvlékla tím, že Vlková ukončila členství, nicméně dodala, že politička je platnou členkou zastupitelstva. Ale na otázku, jak vnímá fakt, že jejich koaliční partner se jednomyslně staví za pravomocně odsouzenou Vlkovou a v ČSSD není nikdo, kdo by byl proti jejímu setrvání na krajské půdě, řekla:

„Že by s ní nikdo neměl problém, to nemohu říct, ale na veřejnosti tak vystupují. A naše zákony jsou prostě postavené tak, že pokud ona sama nebude chtít ukončit mandát zastupitelky Středočeského kraje, nikdo ji nemůže donutit.“

Co se týče názorů opoziční ODS a TOP 09 a STAN, ti v podstatě říkají, že jde o vnitřní věc ČSSD a svědomí samotné Vlkové. Ani jeden z těchto dvou klubů ji nechce vyzývat, aby odešla, to rozhodnutí je podle nich zkrátka jen na ní.

autoři: tej , Alena Rokosová
Spustit audio