Kouzlo chrámů a nocí v parcích. Lenka Chýlová cestovala po stopách českých architektů v Japonsku

30. červen 2019

Studentka Lenka Chýlová cestovala s batohem po Japonsku, pracovala na místní farmě, přespávala ve veřejných parcích a navštěvovala stavby, kterými ostrov Honšú obohatili čeští architekti.

V japonském městě Kóbe stojí mešita od českého architekta Jana Josefa Švagra anebo kostely od stejného autora, včetně jednoho jokohamského, který má v oknech vitráž s Hradčany a Pražským Jezulátkem. „V Kóbe nás do mešity ochotně uvedli, ale nevěděli, že ji postavil Čech,“ říká Lenka Chýlová. Jiný český architekt, Jan Letzel, zase navrhl v Hirošimě stavbu, která z větší části přežila výbuch atomové bomby. Lenka cestovala po ostrově Honšú právě především po stopách českých architektů, navštěvovala chrámy a taky pracovala na místní farmě. Vyprávěla o tom v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca.

Kouzlo chrámů

Zajímají mě „bohové míst“, říká Lenka Chýlová, která v průběhu svého měsíčního pobytu na Honšú navštívila mešitu, kostely, zenové zahrady i šintoistické a buddhistické chrámy nebo poustevny. O některých méně známých místech s osobitým kouzlem vypráví v rozhovoru. „Japonskem jsem se zabývala už ve svojí bakalářské práci, kde jsem nakonec psala o japonismech v české architektuře,“ říká a jmenuje i některé z doporučeníhodných knih jako Zlatý pavilon, Božího člověka nebo Písečnou ženu. „Měsíc není vůbec dlouhá doba, i když v Japonsku jezdí šinkanzeny, kterými člověk rychle překoná velkou vzdálenost.“

Kostel Tojonaka, Ósaka, J. J. Švagr, 1939

Noci v japonských parcích

Hodně nocí strávili Lenka Chýlová a její kamarád Jiří ve veřejných parcích a altáncích anebo i s místními bezdomovci. „Některé noci jsem se budila horkem a vztekem,“ říká s úsměvem k některým nocím plným komárů, deště a vedra. V jiném parku je hlídač nenechal ležet a spát, ale zase jim nakoupil v nejbližším obchodě jídlo, což bylo jedno s výrazných setkání během celé cesty. „Spaní venku navíc dává cestování úplně jiný rozměr,“ říká cestující studentka s tím, že nešlo jen o úsporu peněz.

Která místa a které chrámy zapůsobily na Lenku Chýlovou v Japonsku nejsilnějším dojmem? Jaké české architektonické stopy na Honšú se vyplatí navštívit? Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka