Kouzla zátiší hledáčkem fotografů

30. červen 2014

Výstavu Kouzla zátiší, z patrně největší soukromé sbírky české fotografie, si můžete v Ateliéru Josefa Sudka v Praze prohlédnout do konce srpna.

Pravidlem Galerie Josefa Sudka je, že se alespoň jednou ročně vrací k dílu autora, po němž je pojmenovaná. V současném projektu se podle kurátorky Lucie Mlynářové dostává k Sudkovi prostřednictvím zátiší: „Z díla Josefa Sudka jsme si vybrali tří zátiší, tři cykly Skleněné labyrinty, Vzpomínky na Velikonoce, Lastura se jmelím. Do výstavy jsme zařadili po jedné fotografie současníků Josefa Sudka, jako je Jan Lauschmann, Jaromír Funke a Jaroslav Rössler. Pokračujeme ale v dějinách fotografie k současnosti, je tu zastoupen Jan Svoboda, Emila Medková a pokračujeme do současné fotografie, jsou tu například Ivan Pinkava, Alena Kotzmannova, Jiří Thýn a další,“ říká kurátorka výstavy Lucie Mlynářové, podle které se princip zátiší v čase nemění.

Podle druhého z kurátorů Josefa Mouchy lze v malířských i fotografických zátiších sledovat modelaci vztahů zvolených objektů jak k sobě navzájem, tak k vymezenému prostoru: „Ve výseku světa je spatřována ozvěna uchopení plnosti vezdejšího života, tedy znázornění vnímání světa vůbec. Jenže s dědictvím barokní obsahovosti se soudobá fotografie potkává jen ve vzácných dílech tradicionalistů, jejichž patronem zůstává právě Josef Sudek, nepřímý hostitel současné výstavy.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio