Kouzelný cirkus se loučí. Ohlédnutí za inscenací Laterny magiky, která byla na repertoáru neuvěřitelných 45 let

29. září 2022

Rozhlasový dokument Jana Hergeta je ohlédnutím za inscenací Laterny magiky, která se stala fenoménem českého divadla. Hraje se od roku 1977 a 28. září 2022 měla po dovršení 6 a půl tisíce repríz derniéru. Jejími hlavními tvůrci byli režisér Evald Schorm a scénograf Josef Svoboda.

Autor: Jan Herget
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Dominik Budil
Premiéra: 29. 9. 2022
Produkce: Petra Petříčková

V pořadu vzpomínají na svou životní cestu spojenou s Kouzelným cirkusem především tanečníci Ivana a Jan Kuchařovi, Josef Kotěšovský nebo mistr zvuku Ivo Špalj. Tanečníci s úctou a láskou vzpomínají především na spolupráci s režisérem Evaldem Schormem: „My jsme zvyklí být ukáznění a poslouchat přesné pokyny choreografů. S Evaldem to bylo něco úplně jiného, dával nám volný prostor pro tvorbu. Díky tomu jsme mohli své postavy dotvářet a vtisknout jim i originální charakter.,“ vypráví Ivana Kuchařová, první představitelka postavy Venuše a její manžel Jan Kuchař, který hrál Svůdce, pokračuje: „kdybych si měl fyzicky představit pána Boha, tak je to Evald Schorm, s jeho bílými vlasy, mohutnou postavou a klidnou povahou.“

Kouzelný cirkus byl multimediálním divadlem, které nemělo ve své době obdoby. Šlo také o první celovečerní představení Laterny magiky, které mělo kontinuální příběh. Jde o metaforu lidského života, kterým od zrození až po stáří procházejí dva klauni – veselý a smutný. Krásná Venuše je jejich nedostižným cílem a Svůdce jim do cesty klade různé překážky a lákadla. Veselého klauna ztvárnil na filmovém plátně i v premiérovém obsazení Josef Kotěšovský. „Ke Kouzelnému cirkusu se upínala velká očekávání. Premiéra byla fantastická a já nikdy nezapomenu, jak za mnou ten večer přišel Evald Schorm a zeptal se mě ‘Pepíčku, myslíš, že se to bude hrát aspoň rok?‘ Kdyby věděl, že to nasbírá 6 a půl tisíce repríz!”

Čtěte také

Tato inscenace Laterny magiky slavila brzy po premiéře úspěch i v zahraničí, hrála se například 8 týdnů v New Yorku, dále pak ve Francii, v Belgii, v Německu nebo v Izraeli. Časem se z ní stala legenda a tím, že byla stále na repertoáru se stala jakýmsi měřítkem, se kterým lidé všechny další počiny Laterny magiky porovnávali. Divadelní teoretička Lucie Kocourková si myslí, že tento přístup už ale v dnešní době neobstojí: „Kouzelný cirkus je z roku 1977 a dnešní živoucí divadlo by nemělo mít svůj referenční bod 45 let v minulosti.“ I s ohledem k jedinečnosti této inscenace se vedení Laterny magiky rozhodlo pro výjimečné rozloučení a to slavnostní derniérou v den státního svátku 28. září 2022. Z repertoáru však Kouzelný cirkus úplně nezmizí, zůstane v něm v podobě filmového záznamu, který bude na webu Národního divadla trvale zdarma k přehrání.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.