Kouzelná Kouzelná flétna

18. květen 2004

Kdo by neznal Mozartovu Kouzelnou flétnu?! Rozverná opera s krásnými melodiemi napsaná pro vídeňský "tingl-tangl" a poté provozovaná v mnohých velkých operních domech celého světa. Nedávno se však Kouzelná flétna vrátila do malého divadla. V Dejvickém divadle ji nastudoval činoherní soubor s jediným hostujícím operním hlasem na Královnu noci.

Dejvické podání opery je velmi odlehčené. Scéna připomíná kabaret, či snad onen zmíněný tingl-tangl. Základním tvarem portálu kabaretní scény je srdce v neskonalých obměnách - zářící, sametové, obrysové... zkrátka srdce a jeho význam - láska. Vše je barevné, krásné na pohled a samozřejmě i na poslech. Tak trošku jako by vše bylo hnáno do záměrného kýče, který je udělán takovým nadkýčem, že již se stává karikaturou sebe sama.

Z inscenace Kouzelná flétna

Na inscenaci je však především zajímavá skutečnost, že ji hrají činoherci, a to ne tím, jak dokáží árie zazpívat, ale tím jak dokáží vše zahrát. Drobné herecké vtípky, trocha legrace z opery jako takové, co postava, to figurka vykreslená do všech detailů a především dohnaná až na pokraj karikatury, či groteskna... zkrátka, nechci velké opeře upírat její význam, ale teprve takto má podle mne grády.

Pokud jste puritánskými vyznavači opery ve zlacených sálech, raději do Dejvic nechoďte, ale pokud byste rádi viděli Kouzelnou flétnu a nemáte operu moc v oblibě, přijďte sem a nebudete litovat. Je to kouzelná inscenace.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.