Kouzelná flétna a kouzelný fagot

4. duben 2014

Poděbradský kostel Povýšení svatého Kříže v odpoledních hodinách zaplnila hudba. V podání laureátů letošní Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků zazněla hudba převážně z děl autorů 20. století. Posluchači si vyslechli skladby od Leoše Janáčka, Carla Philippa Emanuela Bacha, Henriho Dutilleuxe, Jana Nováka a Eduarda Dřízgy. Na fagot za doprovodu klavíru hráli Jan Hudeček a Veronika Hudečková, na flétnu zahrála Karolína Smutná.

Interpreti se museli při hře poprat nejen s technickou obtížností jednotlivých skladeb, ale i chladem, který v kostele panoval. Zahráli však velice pěkně a ačkoli se jednalo převážně o moderní skladby, byly příjemné na poslech. Pro posluchače byla hodinka strávená ve společnosti hudby příležitostí k zastavení se a ztišení uprostřed pracovního týdne.

A co si myslí hudebníci o hudbě, kterou hráli? Všichni mají k moderní a soudobé hudbě kladný vztah i své oblíbené autory. Fagotista Jan Hudeček se po koncertě přiznal, že má soudobou hudbu velice rád, protože se při ní může pořádně vyžít.

"Při vaší hudbě jsem se teprve začala léčit," řekla mladým hudebníkům, jedna z posluchaček koncertu. Člověk hudbu k životu potřebuje. Hudba totiž umí oslovit duši a pokud toto oslovení člověk přijme, může to napomoci i k jeho uzdravení.

Spustit audio