Koulení aneb Hod Diskem

18. červen 2004

Inscenace vzniklé na školní scéně DAMU v divadle Disk mají přesně vyměřený život. V červnu je čeká nemilosrdná derniéra. Závěrečná přehlídka všech inscenací vzniklých za uplynulý školní rok se tradičně nazývá Koulení a symbolizuje předání štafety v obhospodařování Disku nastupujícímu ročníku studentů Divadelní akademie.

Poslední šanci zhlédnout studentské inscenace mají diváci v týdnu od 19. června. Jako první se rozloučí studenti katedry alternativního a loutkového divadla a jejich Dům o tisíci patrech, pohybující se na hranicích reality a snu. Režisérka Natálie Deáková tentokrát využila také filmové projekce dodávající divadelnímu tvaru příchuť komiksu. Variace na Euripidovy hry Ifigenie v Aulidě a Oresta, které jsou spojeny do jedné inscenace pod názvem Héroés, vznikla pod režijním vedením Ivana Rajmonta. Hru současného dramatika afrického původu Koffiho Kwahulého Nestyda nazkoušel M. Horanský a E. Salzmanová se studenty činohry. Připomeňme ještě dvě inscenace Shakespearových her: činoherního Macbetha pod vedením B. Rösnera a "alternativní" Sen noci svatojánské s hravou režií Jana Borny. Konec Koulení a slavnostní zakončení sezóny proběhne v neděli 27 června. Disk se otevře divákům s novým souborem až v září, na kdy je připravena premiéra nesmrtelné Machiavelliho Mandragory.

DISK - hlediště

Nad derniérami Disku není však třeba smutnit. Ty nejúspěšnější inscenace, pokud mají šanci najít si svého diváka, bývají totiž často přeneseny na některou z pražských profesionálních scén. Tak lze již sezónu spatřit loňského Krále Ubu v Minoru nebo úspěšné Polaroidy, které se zařadily do svérázné dramaturgie Divadla Komedie.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.