Kostival lékařský užívejte na bolest kloubů opatrně. Platí důležitá pravidla, která musíte dodržovat

10. leden 2023

Dnešní radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové je o bylinách, které lidem pomáhají při bolestech kloubů. A zaměříme se především na kostival lékařský. Jak a kdy ho sbírat? Jak kostival zpracovávat a následně dávkovat jeho užívání? Na co si dát pozor. 

Naším hostem je PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Mnozí se možná domnívají, že obor farmacie se pojí pouze se syntetickými léky a možná ani netuší, že podstatnou složkou jsou právě ony přírodní látky. Vy jste k nim vždy tíhla?
Ano, já pocházím z vesnice, takže ke kytičkám a bylinkám jsem měla vždy velice blízko a už na střední škole jsem se věnovala bylinám. A mluví se o nich čím dál víc, lidé se vrací do časů našich babiček. Pacienti stále častěji vyhledávají přírodní léčbu.

Kostival by se měl užívat jen krátkodobě, maximálně 14 dní. A používá se pouze pro vnější léčbu ve formě mastí, tinktur a krému.
PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D., Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Vyučujete na Farmakologické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, jste odbornice. Je ale v dnešní době složité zorientovat se ve všech informacích o bylinkách?
Ano, je to velice složité. V dnešní době internetu a sociálních sítí, kdy si může každý napsat, co ho napadne. I v publikacích jsou různé informace, takže ve výsledku potom máte k dispozici informace třeba o 20 účincích, které ale ani nemusí být správné.

Čtěte také

Zaměřme se na kostival lékařský. Na co všechno se používá? Jen na bolesti kloubů?
Kostival se používá hlavně na bolesti kloubů, které jsou způsobeny nejen chronickým onemocněním, ale i různými podvrknutími, úrazy či zhmožděninami.

Co je na něm léčivé, co máme sbírat?
U kostivalu se sbírají především kořeny, a to zejména na podzim, během zimy nebo až do brzkého jara. Jeho hlavní účinnou látkou je dusíkatý alantoin. A potom samozřejmě hromada dalších věcí.

Není to ale tak, že půjdeme, kostival utrhneme a sníme?
Ne, jak jsem říkala, získávají se kořeny a musí o tom samozřejmě ten uživatel něco vědět. Není to totiž jen o látkách, které nám pomáhají, ale on obsahuje i látky nebezpečné. Takže s kostivalem se musí opatrně a jsou tam určitá pravidla, které se musí dodržovat.

Čtěte také

Důležité je, že obsahuje alkaloidy, které jsou toxické na játra, takže kostival by se měl užívat jen krátkodobě v akutní fázi onemocnění, maximálně 14 dní. Tedy není to rozhodně tak, že si vezmeme zkrátka kořen a sníme ho. Používá se pouze pro vnější léčbu ve formě mastí, tinktur a krému.

Byliny jsou tedy dobří pomocníci, ale mohou při špatném použití i ublížit. Takže tak k nim asi musíme přistupovat?
Ano, protože někteří pacienti onu bylinu užívají špatně a potom si mohou zničit zdraví. Když mluvíme o kostivalu, tak třeba jedna paní mi říkala, že sousedka jí na klouby doporučila kostival, ať si jeho listy naseká na chleba s máslem a jí ho. My ale víme, že obsahuje toxické látky a když se dlouhodobě užívá, tak si jeho uživatel může zničit i játra. Je tady důležitá opatrnost.

Celou kostivalovou radioporadnu s PharmDr. Danielou Suchánkovou, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.