Korzár - balet Slovenského národního divadla v Praze

9. listopad 2006

Nastudování klasického baletního titulu uvedou hosté z Bratislavy v sobotu 11. listopadu v 19 hodin na jevišti Národního divadla v Praze. Inscenaci s hudbou Adolpha Charlese Adama choreograficky připravili Rafael Avnikjan a Bachram Juldašev. Balet Slovenského národního divadla se do Prahy vrací opět po roce.

Korzár se původem váže k Francii, ale další světový ohlas mu dodala ruská baletní tradice. Inspirací pro romantický balet o lásce mezi korzárem Konrádem a krásnou Medorou zasazený do exotického prostředí řeckého ostrova byla báseň lorda Byrona ze začátku 19. století. Světová premiéra díla se uskutečnila v roce 1837 v Londýně. Verze, která je základem pro slovenskou inscenaci, vznikla v Paříži v roce 1856. O dva roky pozděli přenesl dílo do Petrohradu choreograf Jules Perrot, v titulní roli Konráda se představil Marius Petipa.

Novým ředitelem baletního souboru SND je od podzimu Mário Radačovský, který se funkce ujal po 14 letém působení v zahraničí, zejména v Kanadě. Do budoucna chce dramaturgii, která je v současnosti v drtivé většině zaměřená klasicky, otevřít také pro neoklasiku i moderní taneční styly. Jak uvedl na tiskové konferenci v Praze, pro spolupráci by rád získal také Jiřího Kyliána. Sám připravuje v Bratislavě na jaro premiéru baletu s názvem Warhol. Chce přitom obsáhnout nejen osobnost velikána světového pop-artu, ale i jeho vliv na výtvarné umění a životní styl doby. Druhou premiérou baletu SND v této sezóně bude taneční muzikál Popolvár. Libreto k němu píše Lubomír Feldek, režii a choreografii chystá Ján Ďurovčík.

Slovenské národní divadlo čeká počátkem roku 2007 stěhování do nové divadelní budovy, která bude dokončena po více než dvaceti letech. Souborům poskytne možnosti hrát na dalších třech scénách, v historické budově se pak vedle opery a baletu nově objeví i činoherní klasika. Ředitelka SND Silvia Hroncová i pověřený ředitel ND Jan Mrzena se shodují na tom, že by se vzájemné hostování obou souborů mělo dále rozšířit a zpestřit tak dramaturgickou nabídku titulů na národních scénách. Pražské Národní divadlo naposledy hostovalo v Bratislavě za velkého zájmu diváků s Baletománií a činoherními inscenacemi Duše - krajina širá a Černé mléko.

Spustit audio