Kopernikánský obrat v ceně festivalů?

27. březen 2003

Se jménem agentury Alternative Music Production se každý alespoň minimálně vnímavý kulturní občan již musel setkat. Kromě jednorázových koncertů kapel, které spravuje, nebo koncertních cyklů (není to tak dávno, co se zde psalo o hudebních útercích ve Švandově divadle) je podepsána i pod nemalým počtem festivalů, do loňského roku organizovala např. i tradiční Drop In. I letos v létě bude pokračovat v ozkoušených festivalových dýcháncích, jen s jedinou změnou, a to výrazně dumpingovou cenou vstupenek.

Bigbít Český Krumlov představuje jednu z prvních letošních festivalových událostí, oproti minulému, debutujícímu roku, byl posunut téměř o dva měsíce, na sobotu 31. května. Program celodenního koncertního maratonu je, podobně jako loni, prodchnut hlavními i vedlejšími hudebními proudy. Z deseti účinkujících si pozornost zaslouží jistě holandští hosté, dnes již osvědčení matadoři českých a moravských pódií, Palinckx, pak zřídkakdy vystupující Načeva, objev mezi alternativní omladinou Budoár staré dámy, jistě ne nevýznamný díl na počtu přítomných zajistí Divokej Bill. Po nemilé zkušenosti s počasím z minulého roku je připraven i krytý sál pro případ nutné evakuace... snad stačí jen dodat, že vstupenka na celý den stojí sto padesát korun českých.

Logo Alternative Music Production

Za volné pokračování v nastíněném směru by se dal považovat festival s mnohem hlubší tradicí, festival, který naopak víceméně uzavírá sezónu (opět na konci srpna - víkend 22. - 23. 8.), zvaný Eurotrialog Mikulov, s podtitulem "první festival s burčákem". Ten se letos rozrostl na dva programově plnohodnotné dny. Pro první z nich se podařilo získat hosta velmi atraktivního a na domácích pódiích již prakticky nevídaného - Hudbu Prahu, která tvoří společného jmenovatele i většině doprovodných kapel - Echt!, Karla Malíka, Divoký srdce Michala Ambrože, či duo Luboš Pospíšil a Bohumil Zatloukal. Z programu druhého dne si nelze nevšimnout Angličana Phila Shoenfelta, slovenské, u nás velmi úspěšné progresivní Neuropy i pravidelných festivalových akvizic, jakými jsou Psí vojáci, Ty syčáci, Nahoru po schodišti dolů band či MCH Band... A cena? Zde už opravdu těžko uvěřitelných 150 Kč za oba dny! Pro možnost koupě přes internet, případně soutěží o lístky, je nejlépe sledovat přímo internetové stránky Alternative Music Production.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.